Neowise kometa vidljiva narednih nekoliko nedjelja

Neowise kometa je svega 4-5 kilometara u prečniku, a mogu biti i od 50 do 60 kilometara

2290 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons
Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons

Nova kometa Neowise vidljiva je na nebu širom sjeverne hemisfere. Tu će biti narednih nekoliko nedjelja, a onda je neće biti idućih 7.000 godina. Očekuje se da će našoj planeti biti najbliža 22. jula.

Gostujući u “Bojama jutra” astronom Igor Dajković kaže da je kometa Neowise potpuno bezopasna i da se teoretski može vidjeti, ali praktično ne, jer je problem sa kometama to što je mala i niskog sjaja, a i dosta je blizu Sunca.

“U momentu kada se vidi ona je dosta nisko na nebu, a taj dio je obično zagađen. U principu bi trebalo da se vidi na sjeverozapadnom dijelu neba večeras oko devet, devet i po časova, ali moram da upozorim sve, da bi trebalo da se posmatra iz jako mračnog mjesta sa otvorenim videokrugom“, rekao je Dajković.

Dajković je dodao da su idealne lokacije za posmatarnje neba mjesto van grada i gdje nema svjetlosti, gdje je otvoren horizont.

Astronom smatra da je nije ni čudo što je Neowise izazvala ovoliku pažnju jer u posljednjih 20 godina nijedna kometa nije bila vidljivija.

”Komete su česte pojave. U prosjeku jednom godišnje je astronomi konstatuju, a jednom u deceniji se pojave kometa koju konstatuje javnost", rekao je Dajković.

Neowise kometa je svega 4-5 kilometara u prečniku, a mogu biti i od 50 do 60 kilometara.

"Ne bi bile upadljive da nije tog vodenog sastava. Kad se približi Suncu stvori se rep, zatim Sunce osvjetli rep i onda malo nevidljivo nebesko tijelo odjednom postaje uočljivo", rekao je Dajković.

Dodaje da iako svi misle da je voda na Zemlji nastala zajedno sa njom, posljednja ispitivanja pokazuju da nije tako, već da su komete "odgovorne" zašto na Zemlji postoji voda.

"U ranom sunčanom sistemu prije 4,5 milijarde godina zemlja je bila suva. Jaki i česti udari kometa koji su u tom periodu bili veći izgleda su donijele najviše vode. Slično se desilo na Marsu i Mjesecu ali ta tijela nijesu bila u stanju da zadrže tu vodu, za razliku od Zemlje", rekao je Dajković.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: