Stanovi Roma u naselju Gračanica neuslovni za život

Sa koronom ili bez nje, stanari ovih baraka praktično od samog početka bore se sa istim problemima

2522 pregleda 8 komentar(a)
Tvrde da je sve posljedica nekvalitetne gradnje, Foto: Printscreen YouTube
Tvrde da je sve posljedica nekvalitetne gradnje, Foto: Printscreen YouTube

Romi iz nikšićkog naselja Gračanica, koji su se prije šest godina uselili u nove stanove, tvrde da je u njima više nemoguće živjeti jer je voda podigla podove, uništila zidove i stvari, te da je sve posljedica nekvalitetne gradnje.

Iz Njemačke organizacija Help, koja je bila finansijer, odgovaraju da je problem u održavanju,ali da će i pored toga pokušati da pomognu, ali uz podršku opštine, čiji predstavnici o ovom problemu danas nisu htjeli da govore za televiziju Vijesti.

Sa koronom ili bez nje, stanari ovih baraka praktično od samog početka bore se sa istim problemima.

Kada se uselila prije 6 godina, stan Širibane Šakoli izgledao je, kaže, kao pristojno mjesto za život. No, ubrzo su počele glavobolje. Problemi sa vodom nijesu zaobišli ni njene komšije Beriše sa 9 članova porodice.

Gradnju baraka finansirala je Vlada Njemačke preko organizacije Help, dok je Opština Nikšić obezbijedila zemljište i komunalije.

Od osam baraka, polovina je novijeg datuma, a Help i Opština su pojedine objekte već morali da popravljaju. Iz ove njemačke organizacije, međutim, odbacuju tvrdnje da se radi o lošem kvalitetu gradnje.

U Helpu zaključuju da ipak traže model da pomognu stanarima, pa su sjedištu organizacije u Njemačkoj uputili zahtjev da im odobre sredstva za renoviranje baraka, ali očekuju i učešće Opštine Nikšić.

Međutim, potpredsjednik Opštine Nikšić, Dragan Perović, na ovo danas nije imao komentar.

Bonus video: