Rakočević: Smanjiti kontakte, ugostiteljski objekti da posebno vode računa o poštovanju mjera

Rakočević je rekla da su ugostiteljski objekti sa epidemiološkog aspekta od velikog rizika tranmisije virusa i da se struka pitala odužilo bi se njihovo otvaranje

29024 pregleda 46 reakcija 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ohrabruje nas jučerašnji manji pad oboljelih od virusa korone. Narednih dana vidjećemo da li smo poštovali mjere koje su donijete u prethodnom periodu. Po broju oboljelih vidimo da li se pridržavmo obaveznih mjera, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ dr Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.

Dr Rakočević je rekla da su ugostiteljski objekti sa epidemiološkog aspekta od velikog rizika tranmisije virusa i da se struka pitala odužilo bi se njihovo otvaranje.

„Rizik postoji. Zamolila bih vlasnike ugostiteljskih objekata kao i inspekcijske službe da kontrolišu da li se poštuju sve mjere“, rekla je dr Rakočević.

Kako ističe, bitno je da se pridržavamo svih mjera, i da prosto naučimo da živimo sa virusom korona.

„Maska, distanca i higijena su mjere koje ostaju dok se ne pojavi vakcina. To su preventivne mjere u cijelom svijetu“, rekla je dr Rakočević .

S obzorom na to da u drugom talasu virusa korone imamo situaciju gdje ljudi ostvaruju veliki broj konrtakta, doktorka moli građane da ih smanje.

„Ako imamo simptome bitno je da ne dolazimo na posao, da se pridržavamo savjeta epidemiologija, da održavamo higijenu prostora“, ističe ona.

U zavisnosti od epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predlagati mjere.

„U čitavoj Evropi i regionu imamo veliki skok oboljelih. Nadam se da će u narednih sedam, osam dana opasti broj oboljelih i doći do smirivanje epidemiološke situacije“, rekla je dr Rakočevć.

Zbog velike transmisije virusa potrebno je još uvijek nositi maske na otvorenom.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: