Advokat savjetuje: Evo šta da radite ako zateknete lopova u kući

Advokat kaže da ako nam u hotelu nestanu stvari i ne možemo da otktrijemo ko nam je uzeo, postoji objektivna odgovornost vlasnika hotela koji je dužan da nadoknadi štetu licu koje je tu boravilo

11041 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2020. 15:02h

Gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, advokat Željko Braletić rekao je da u slučaju krađe ukoliko ugroženi lopova zatekne u kući, treba biti oprezan.

"Ne znamo da li se radi o čovjeku koji je naoružan ili da li je u grupi. Najbolje bi bilo da ako smo ga otkrili iz daleka u tišini pozovemo policiju. Zapamtiti odjevne predmete na njemu, ili ako je došao kolima, zapamtiti registarciju vozila", savjetuje advokat Braletić.

Kako kaže advokat, ako su nam oduzete sitne stvari, najbolje je to ne pričati nikome.

Obično je u praksi iskustvo, da će vas neko ko je oduzeo tu stvar, pitati jesmo li je našli.

Sitne krađe ne prelaze vrijednost robe iznad 150 eura, a kazna previđena za ovo djelo je jedna do tri godine zatvora.

Tokom turističke sezone su bile najčešće ove vrste kazne, napominje advokat.

"Pod težim krađama podrazumijevamo kada lopov obija prostor, ulazi u ustan, uzima stvari iz zatvorenog prostora. Za to je predivđena kazna od jedne do osam godina zatvora, zavisi od vrijednosti stvari i načina oduzimanja", rekao je Braletić.

Advokat kaže da ako nam u hotelu nestanu stvari i ne možemo da otktrijemo ko nam je uzeo, postoji objektivna odgovornost vlasnika hotela koji je dužan da nadoknadi štetu licu koje je tu boravilo.

Bonus video: