Procedure vantjelesne oplodnje u bolnici na Cetinju opet od 1. septembra

Od početka epidemije u Bolnici "Danilo I" na Cetinju obavljeno je 137 porođaja što je na nivou prošle godine u ovo vrijeme

3816 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Procedure vantjelense oplodnje u Bolnici "Danilo I" na Cetinju trebalo bi da budu nastavljene od 1. septembra, najavila je u jutarnjem programu “Boje jutra” ginekološkinja Selma Đurbuzović – Ramović.

“Za sada trideset i nešto pacijenata čeka na proces vantjelesne oplodnje. Čim krenemo sa radom, sve će biti pozvane. Ako je uput istekao ili ako su pacijentkinje u međuvremenu prešle starosnu granicu, ne treba da brinu. Sve će biti pozvane, a uputi su automatski produženi do prvog novembra”, istakla je dr Đurbuzović –Ramović.

Doktorka je podsjetila da su od 15. marta do 15. maja ciklusi vantjelesne oplodnje bili stopitrani, a da je između dva talasa epidemije urađeno 22 ciklusa. “Broj tjelesnih oplodnji manji je za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je doktorka.

Od početka epidemije u Bolnici "Danilo I" na Cetinju obavljeno je 137 porođaja što je na nivou prošle godine u ovo vrijeme.

“Trudnicama savjetujemo da urade test na koronu 5- 7 dana pred porođaj”, naglasila je doktorka. Savjetuje trudnice da smanje broj kontakata, da nose masku, održavaju distancu, češće peru ruke, provjetravaju prostorije, da balansiraju ishranu.

Doktorka kaže da prema dosadašnjim saznanjima koronavirus nije detektovan u posteljici, plodovoj vodi, ni u krvi pupčanika. Ističe da do sada virus korona nije dokazan u majčinom mliju, te da da su preporuke SZO da majke smiju da doje djecu.

“Potrebno je da majke prije dojenja dezinfikuju sve površine, operu ruke, stave masku. Ukoliko kod majke postoji povećan stah da se bebica ne zarazi, preporučuje se izmlazanje mlijeka. Odluka je na njima”, ističe ona.

"Ono što znamo na osnovu podataka iz Amerike i Evrope jeste da trudnice nisu podložnije virusu u odnosu na ostalu populaciju", saopštila je.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: