Kako reagovati ako se nađete pored utopljenika: Ukoliko niste obučeni, ne pribižavajte mu se

Jokanović kaže da su gume za plivanje "mišići" dobra zaštita za dijete, ali ako je vjetar jak, ono ga može odvući na pučinu, te zato savjetuje roditelje da obrate pažnju na djecu ili da se za pomoć jave spasiocima

5649 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko se nalazimo pored utopljenika, a nismo obučeni ili ne znamo tehnike spasavanja, najbolje bi bilo da mu se ne približavamo, objasnio je u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, Igor Jokanović iz Crvenog krsta Crne Gore.

Kako Jokanović kaže, ako imamo neko plutajuće sredstvo poželjno je da mu dodamo, ako ga nemamo i krenemo da ga spasavamo, može da se desi da i sami nastradamo, zbog toga što utopljenik u panici ima veliku snagu pokretima i može nesmotreno da nas udari ili utopi.

Jokanović kaže da su gume za plivanje "mišići" dobra zaštita za dijete, ali ako je vjetar jak, ono ga može odvući na pučinu, te zato savjetuje roditelje da obrate pažnju na djecu ili da se za pomoć jave spasiocima.

Jokanović ukazuje na pojavu "sekundarnog utapanja", stanja koje se javlja kasnije i koje, takođe, može biti opasno po život djeteta.

"Ono se može javiti kada se prilikom bacanja djeteta u vodu tečnost nakupi u plućima. Najčešći simptomi ovog teškog stanja su kašalj, ubrzano disanje, bljedilo, znojenje, povraćanje, besvjesno stanje i mogu se javiti sat do 24 sata nakon incidenta u vodi", istakao je Jokanović.

Bonus video: