Damjanović: Električne trotinete isključiti do definisanja pravila; "Kumara": Ne trošim gorivo, ne plaćam parking

"Djeca su uvijek spremna da istražuju i to može da bude pogubno po njih i ostale učesnike u saobraćaju. Bilo bi korisno da se suzbiju dok se zakonski osnov ne izdefiniše", istakao je profesor Milenko Damjanović

11633 pregleda 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2020. 16:19h

Gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, profesor Milanko Damjanović sa Mašinskog fakulteta rekao je da električne trotinete treba isključiti iz saobraćaja sve dok se ne definišu pravila i način njihove upotrebe zakonskom regulativom.

"Nisam za električne trotinete. Nema definicije i načina kako ga koristiti i na kojim površinama, kao i niz drugih pravila, kako od strukture tako do tehničke ispravnosti", rekao je Damjanović.

Kaže da su opasni posebno za trotoar kao i da se Crna Gora bavi ovom problematikom, te moli sve da se strpe, jer će brzo biti ponuđena rješenja za zakonsku regulativu.

“Mnoge države definišu neka pravila o korišćenju električnih trotineta, a kasnije se ispostavi da to nije dobro rješenje. Naša država se bavi ovom problematikom", rekao je Damjanović.

Ističe da bi trebalo propisati starosnu granicu za djecu.

"Djeca su uvijek spremna da istražuju i to može da bude pogubno po njih i ostale učesnike u saobraćaju. Bilo bi korisno da se suzbiju dok se zakonski osnov ne izdefiniše", istakao je Damjanović.

Popularni "kumara" Srđan Dido Stanojević kaže da već godinu dana vozi električni trotinet.

"Ekonomičan je. Ne trošim gorivo, ne plaćam parking", rekao je "kumara".

Dido dodaje da smatra da djeca ispod 18 godina ne bi trebalo da voze električni trotinet.

Bonus video: