Svaka riječ, svaka rečenica koja ukazuje na važnost borbe jedne žene je velika

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kaže da crno bijeli svijet živimo svaki dan

2146 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka riječ, svaka rečenica koja ukazuje na važnost borbe jedne žene je velika, naročitao na društvenim mrežama, gdje provodimo dosta vremena, rekla je gostujući u “Bojama jutra” psihološkinja Jevrosima Pejović komentarišući Crno bijeli izazov i Žena podržava ženu, neobojene fotografije koje su posljednjih dana preplavile Instagram.

Kako kaže, ovaj izazov ima simboliku, nastao je u Turskoj gdje se svakog dana objavljuju slike ubijenih žena, gdje je poruka da bez obzira ko smo, svi možemo da budemo jedna od njih, ako se ne izborimo za sebe.

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kaže da crno bijeli svijet živimo svaki dan. Da treba objaviti sliku sa jasnim ciljem i namjerom, ali da u svakodnevnom životu nedostaje takva vrsta solidarnosti.

“Iz moje vizure posla, imamo surove komentare. Zašto ježena otišla, zašto je ostavila djecu, zašto je trpela batine. Iz druge vizure imamo profesoricu Jasminku Milošević koja danima gladuje. Mnogi ne razumiju što štarjkuje, al treba podržati njenu borbu. Vlast se nije okrenula na nju”, rekla je Raičević.

Psihoiloškinja Pejović kaže da žene koje su protiv žena gore su od muškaraca koji su protiv žena.

“Cilj feminizma nije da ubjedimo druge žene koje su lojalne drugim vrijednostima da nisu u pravu, već da našim djelovanjem stvorimo bolje društvo, gdje će svaka žena imati pravo na izbor”, ističe Pejović.

Direkotirca ženske sigurne kuće ističe da se od 2. juna povećao broj žena koji želi da se razvede.

“Treba ispitati šta se desilo u toku izolacije, šta su to žene doživjele i šta su vidjele sa kakvim čovjekom žive. Koje su to svari koji su smetele. Neke od njih su kocka I alkohol. Pokazalo se da su djeca bila ugrožena. Billo je situacija da su mi djeca pisala”, ističe Raičević.

Bonus video: