Mještani Bara Kraljskih: Izgradnja mini hidroelektrane udruženi zločinački poduhvat

Gostujući u “Bojama jutra” predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kaže da je potrebno da se utišaju emocije

4204 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mještani Bara Kraljskih poručuju da je devastiranje korita rijeke Crnje, Ljubaštice, i Čestogaza i izgradnja mini hidroelektrane udruženi zločinački poduhvat.

“Ovo je zločinački aparat, neka ga sklone. I mi konje za trku imamo. Ne dirajte naše vode. Ostavite naše izvorišta”, rekla je mještanka Vera Mićović.

Predsjednik mjesne zajednice Milovan Labović zahtjeva da se izgradnja minihidroelektrane hitno zaustavi, da se cijevi uklone sa terena, da se rijeka vrati u prvobitno stanje, da se raskinu ugovori sa izvođačima radova I sa investitorom.

Gostujući u “Bojama jutra” predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kaže da je potrebno da se utišaju emocije.

“Ovih dana se upoznajemo sa ovim problemom. Potrebno je sve dobro sagledati, da se utišaju emocije. Važno je da svaki projekat koji se gradi najpre zaštiti životnu sredinu, a sa druge strane da koristi mještanima”, rekao je Bulatović.

Predsjednik Opštine je rekao da je već razgovarao sa predsjednikom mjesne zajednice i sa još jednim mještaninom. “Želimo da radimo na rješavanju svih problema naših mjesnih zajednica”, naglasio je Bulatović.

Milija Čabarkapa iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode “WWF Adria” kaže da je izgradnja mini hidroelektrane još jedna sistemska devastacija, da su ovi projekti krajnje štetni, i da ne postoji argument kojim bi se branili.

“Ovo je primjer gdje se prtivatni interes stavlja iznad javnog. Apelujemo na Vladu Crne Gore da ukine društveno ekonomske sisteme podsticaja koji građanima prave direktnu štetu”, rekao je Čabarkapa.

Kaže da od izgradnje malih hidroelektrana jedinu korist imaju privatni investitori, da ih plaćamo kroz račune za struju, tako da je njihova isplativost veoma brza.

“Nniko nije pitao lokalne zajednice za njihove mišljenje, niko im nije objasnio šta znači ova situacija. Gubimo rijeke jednu po jednu. Jednom kada izgubimo trajni prirodni resurs ne postioji više šansa za povratak”, istakao je Čabarkapa.

Čabarkapa kaže da godinama unazad pozivaju Vladu koja jedina može da spriječi izgradnju ovih projekata. “Pokazaće da li će radiiti u interesu javnosti ili u interesu privatnih investitora. Dostavili smo im sve dokaze koliko je izgradnja mini hidroelektrana loša”, naglasio je Čabarkapa.

Bonus video: