Porodica Vujačić treći put pobijedila u konkursu za najljepšu baštu Podgorice

Perunike, salvije, muškatle, kardife , lantane, verbene, samo su neke od sezonskih biljaka koje krase ovaj rajski vrt, ali ima i višegodišnjih

24655 pregleda 79 reakcija 12 komentar(a)
Dvorište porodice Vujačić, Foto: Printscreen YouTube
Dvorište porodice Vujačić, Foto: Printscreen YouTube

Na oko hiljadu metara kvadratnih, već trinaest godina vatrogasac Duško Vujačić iz Zete sa svojom porodicom njeguje i uređuju baštu, a posla u njoj za svakog ima.

"Vidi se da imamo puno žive ograde, to je uglavnom 99,9 posto moje jer ima puno oblika, ima oko sto metara žive ograde. sve je drugačijeg oblika i forme, i to je uglavnom moja zasluga, dok je žena zadužena za sezonsko cvijeće i za održavanje. Sad je njoj najteže jer na ovim tempraturama svaki dan mora zalivanje i njega", rekao je Duško Vujačić.

Perunike, salvije, muškatle, kardife , lantane, verbene, samo su neke od sezonskih biljaka koje krase ovaj rajski vrt, ali ima i višegodišnjih.

"Imamo lagarsteriju, japanski javor, imamo fejoju, čak i drvo banane. Rekao sam od živih ograda, plumus, lovor višnja i ostalo. Imamo pampas", kazao je Vujačić.

Kako je bananu zasadio prije par godina, zbog visokih temperatura njen plod očekuje ove godine

"Da je rodila ne može se reći, ali jeste zametnula ili ponijela. ove godine ima malih plodova, s obzirom da su visoke temperature a banane to hoće mislimd aje ranije sve krenulo, možda će ove godine biti veće u odnosu na prošle godine koja je bila za neku trećin u oblik banane manji", objašnjava Vujačić.

Sobzirom da su visoke temperature, sezonske biljke traže veću pažnju. Zalivaju se svakodnevno.

"Svako jutro supruga kad ustane zalije ovo što je po saksijama i što smo posadili prije par mjeseci, a ovo sve ostalo od trave do sve što sam nabrajao vrste loza i voća jednom nedeljno ali ne zalivanje kao u saksijama već obilno zalivanje", priča Vujačić.

A posebno mjesto u ovom vrtu zauzima jedno drvo košćele.

"Ovo drvo košćeli gdje sam napravio da kažem na naš način letnjikovac, to je košćela stara 50, 60 godina koju sam ja oblikovao i prilagodio dvorištu i baš za mene ima poseban značaj jer je to košćela autohtona vrsta na području Zete mogu reći Crne Gore", rekao je Vujačić.

A u ovoj rajskoj oazi biljke niču čak i iz kamena

"Možete da viditite šta je poniklo iz kamena. Mi ga nismo uskratili, nego ga pazimo jer ono će da živi. kad je uspjelo tu da tu da prežiiv, pa kad dođe zima, ono će crći samo jer je sezonsko, a mi ćemo mu pružiti ono što je do nas."

Mnogi kažu da se prema cijeću i biljkama treba ponašati kao prema čovjeku. Pustiti ga da živi i da bude slobodan. Tajna cvijeća je u ljubavi, a ovom vrtu to nije nedostajalo.

Bonus video: