DPS za potrebe izborne kampanje na sve projekte iz državnog budžeta stavio svoj logo

U MANS-u ističu da nema sumnje da se radi o besprizornoj zloupotrebi takozvane institucionalne prednosti uoči predstojećih izbora

3653 pregleda 10 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Na kompletnoj prezentaciji kojom Vlada obećava finansijsku podršku turizmu, poljoprivredi i ribarstvu, te pomoć za posebno ugrožene katagorije stanovništva, ukupne vrijednosti preko milijardu i 200 miliona eura, sada se nalazi logo DPS-a.

Ista je situacija i sa uvodnom i odjavnom špicom gdje se ne pominje da se radi o mjerama Vlade Crne Gore i novcu iz budžeta.

Da ovakva praksa nije izuzetak, pokazuju i stranice društvenih mreža opštinskih odbora DPS-a koji od početka kampanje kao svoje reklamiraju razvojne projekte na lokalnom nivou.

Tako je bjelopoljski odbor DPS-a na svojoj Instagram stranici, sa logom partije promovisao nedavnu posjetu premijera Duška Markovića, te najavu budućih razvojnih projekata u tom gradu.

Na isti način je danilovgradski odbor vladajuće partije sa DPS logom, promovisao invesiticiju u gradski stadion vrijednu milion i 200 hiljada eura, dok je Savjet mladih DPS-a za taj grad kao investiciju svoje partije reklamirao rekonstrukciju mosta, vrijednu preko milion eura.

U Mojkovcu DPS je promovisao izgradnju regionalnog puta do Berana, dok je u Pljevljima promovisana izgradnja vrtića vrijednog preko milion eura.

Kada je u pitanju Glavni grad, više lokalnih javnih funkcionera, uključujući i gradonačelnika, Ivana Vukovića, pod logom DPS-a na instagram profilu tog opštinskog odbora, promovisalo je projekte finansirane novcem svih građana Podgorice.

Ista je situacija i na jugu zemlje gdje je opštinski odbor Kotora predstavio postavljanje dječijih igrališta na više lokacija u tom gradu, dok se DPS logo našao i na informaciji o rekonstrukciji starog zatvora, vrijednoj 1,6 miliona eura.

U Ulcinju bi građani trebalo da budu zahvalni DPS-u za postavljanje javne rasvjete, ako je suditi po reklami na instagramu Savjeta mladih te partije.

U Herceg Novom tamošnji DPS je na sebe preuzeo zasluge za izgradnju vrtića vrijednog dva miliona i 400 hiljada eura, ali i dovođenje privatnih investitora u taj grad.

U MANS-u ističu da nema sumnje da se radi o besprizornoj zloupotrebi takozvane institucionalne prednosti uoči predstojećih izbora.

"Usvajanje trećeg paketa predstavlja klasičan primjer zarobljavanja države jer je vladajuća partija sve one metode iz afere Snimak suštinski integrisala u treći paket i zloupotrijebila epidemiološku situaciju kako bi koristila naše fondove za uticaj na birače. I tu nije kraj, nego su ove godine još otvoreniji u svemu tome. Dakle ove godine svi opštinski odbori te partije svojataju treći paket i na njega, na novac koji obezbjeđujemo svi mi poreski obveznici, svaki građanin Crne Gore, dakle kroz sredstva koja će se dijeliti kroz treći paket stavlja se logo DPS. I ne samo na to, nego na sve one maltene projekte koji su realizovani iz državnog budžeta kroz javne nabavke čije smo izvođenje svi mi platili ta politička partija promoviše kao svoje i kao razlog da budu birani", rekal je Vanja Ćalović Marković iz MANS-a.

Korišćenje projekata koji se finansiraju novcem svih građana Crne Gore za promociju samo jedne partije i ostvarivanje prednosti na terenu iznova potvrđuje zaključke posmatračke misije OEBS-a nakon prošlih parlamentarnih izbora u kojima se ističu upravo ovakve vrsta zloupotreba.

U MANS-u zaključuju da ovakva vrsta kampanje DPS-a, posebno u situaciji i dalje aktivne epidemije virusa korona, te ograničenog prostora za terensku kampanju, u neravnopravan položaj stavlja ostale učesnike u izbornom procesu.

Bonus video: