Četvorogodišnji turbulentni rad Skupštine: Od žustrih rasprava, praznih sala do hapšenja i spavanja u kabinetu

Iako je Crna Gora, prema posljednjem izvještaju Fridom hausa, svrstana u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene, Brajović je za kraj imao poruku za kolege: "Ja vas pozivam da izbori budu praznik demokratije"

20503 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa jedne od sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Detalj sa jedne od sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Poslanici u crnogorskom parlamentu, nakon četiri turbulentne godine, ove sedmice su završili rad i okončali mandate. Sada su u izbornoj trci kako bi se na jesen ponovo vratili u skupštinske klupe.

Koliko su tamo stvarno doprinijeli da grđani bolje žive i da svakodnevno ne osjećaju teret političke zbilje na Balkanu? Ako pitate vlast, parlament je ispunio te kriterijume, opozicija tvrdi potpuno suprotno, poručujući čak da će istorija ovaj saziv pamtiti po tome kako Skupština ne bi trebalo da radi.

Uz visoke temperature i predizbornu retoriku, poslanici su prekjuče okončali sjednicu kojom je završen rad 26. saziv Skupštine Crne Gore.

Nakon usvajanja niza zakona, predsjednik Skupštine Ivan Brajović obratio se poslanicima, navodeći kako vjeruje da je svako od njih dao maksimum u interesu onih koji su ih birali.

"Ja mislim poštovane kolege da stvarno možemo biti zadovoljni učinjenim", kazao je Brajović.

A u ovom mandatu građani su, pored usvajanja niza važnih propisa - među kojima su bili Zakon o NATO-u i Zakon o slobodi vjeroispovijesti iz Skupštine gledali različite slike:

  • polupraznu i praznu plenarnu salu
  • žustre rasprave poslanika
  • fizičke obračune na sjednicama odbora, i u plenarnoj sali i holu
  • stavljanje poslanika u zatvor, pa i hapšenje cijelog poslaničkog kluba
  • ali i dolazak poslanika sa nanogicom na posao
  • Spavalo se noćima na tepihu i dušeku, sve kako bi se izbjeglo hapšenje

"Ovdje su vidite košulje, uredno ispeglane, majka šalje redovno, ali ovog puta ne majka Rusija nego majka Ratka", kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević trećeg decembra 2018. godine.

Poslanici različito gledaju na to kako je Skupština funkcionisala tokom protekle četiri godine.

"Ova Skupština nije bila legitimna zbog toga što je nastala na državnom udaru, znate već kako je sve išlo + Ovo će biti istorija, kao neka opomena da ovako ne treba da se radi", rekla je poslanica DF Branka Bošnjak.

"Bilo je puno izazova, mnogo teških dana ali je usvojeno i mnogo značajnih zakona", rekoa je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

"Ono što je sigurno, karakteriše ga bojkot, sledeće što ga karakteriše je neprofesionalan rad rukovodstva Parlamenta", kazal je Danijela Pavićević (SNP).

Neki pozdravi iz parlamenta postali su hit na društvenim mrežama, kao što je to bio Kneževićev pozdrav: "Slobodna Crna Goro i Vi u ZIKS-u".

Skupština je usvojila skoro 700 zakona, a poslanici su postavili više od hiljadu pitanja predstavnicima Vlade. Međutim, falili su i saradnja i dogovor .

"Naravno da ne možemo biti zadovoljni kada na stotine naših predloga koji su bili dobronamjerni i dobri za građane Crne Gore se ignorišu", kazala je Bošnjak.

"Mrlja koja ostaje na Skupštini je da u ovom sazivu deset poslanika iz dvije respektabilne partije nijesu ni ušli u Skupštinu, a primali su platu", rekao je Popović.

Iako je Crna Gora, prema posljednjem izvještaju Fridom hausa, svrstana u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene, Brajović je za kraj imao poruku za kolege: "Ja vas pozivam da izbori budu praznik demokratije".

Bonus video: