BOJE JUTRA

Na portalu eZdravlje dostupan servis eCovid

Čirgić je preporučio starijim pacijentima koji su obično hronični bolesnici da koristi servis za E-naručivanje koji omogućava usluge elektronskog naručivanja: elektronskih recepata, (terapije) za hronične pacijente

8458 pregleda 4 komentar(a)
Čirgić, Foto: Printscreen YouTube
Čirgić, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 03.08.2020. 12:52h

Od sada građani (pacijenti) PIN kod koji je potreban za korišćenje servisa na portalu eZdravlje mogu dobiti i od kuće. Potrebno je samo ukucati matični broj, broj zdravstvene knjižice i broj telefona, rekao je u „Bojama jutra“ ” direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić.

Noviji servis koji od sada građani mogu da koriste na portalu E-zdravlje jeste eCovid namijenjen osiguranicima testiranim na COVID-19, kako bi dobili informaciju o rezultatima testa, rekao je Čirgić.

Čirgić je preporučio starijim pacijentima koji su obično hronični bolesnici da koristi servis za E-naručivanje koji omogućava usluge elektronskog naručivanja: elektronskih recepata, (terapije) za hronične pacijente.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje podsjetio je na brojne benefite servisa koje pruža e-zdravlja.

"Servis E -apoteka namijenjen je građanima kako bi vidjeli koji su lijekovi dostupni u svim apotekama na teritoriji Crne Gore, Servis e-osiguranje koji omogućava građanima uvid u status njihovog zdravstvenog osiguranja, kao osnov za ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori", rekao je Čirgić.

Osim ovih servisa građani mogu da koriste servis E-recept, E nalaz, Eostvarivanje prava.

Čirgić kaže da su stvoreni preduslovi i za elektronski karton.

„Imamo elektronski dosije pacijenata. Očekujemo da se normativni dio zaokruži, po projektu bio trebao da bude gotov 2021 godine“, rekao je Čirgić.

Komentarišući projekat da nova lična karta bude i zdravstvena knjižica Čirgić je rekao da je jedino zdravstveni sistem spreman.

„Postupak je u toku. Spremni smo. Moguće je da će situacija sa koronom usporila realizaciju projekta. Čekamo tenederski postupak za nabavku čitača“, rekao je Čirgić.

Mirjana Begović iz Direkcija za elektronsku upravu u Ministarstvu javne uprave kaže da na portalu E uprava postoji 596 usluga, od čega se 187 usluga mogu obaviti elektronskim putem.

„Za 26 odsto povećan je broj zahtjeva za elektronske usluge, a to je još zamenarljivo u odnosu na broj građana koji može da koristi usluge. Imamo pozitivan trend u rastu, pa je prilika da promovišemo još više usluge i građane uputiti na usluge. Nadamo se da će trend i dalje rasti“, rekla je Begović.

Begović je rekla da građani najviše koriste usluge Ministarstva pravde, Ministarstva javne uprave, Ministarstva prosvjete, te da planiraju još servisa.

„Čeka nas mogućnost elektronskog plaćanja administartivnih taksi. Do kraja godine nadamo se da će biti dostupni“, istakla je Begović.