Problem za romske i egipćanske porodice: Borba protiv koronavirusa bez vode

"Samo u Beranama 15 porodica živi bez vode, tražimo od lokalne samouprave da se hitno obezbjedi pijaća voda. Imamo porodice koje su više od dvije godine bez vode", rekao je gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, Elvis Beriša iz Građanske inicijative "UPRE"

3795 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz beranskog naselja Riversajd, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz beranskog naselja Riversajd, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U jeku epidemije koronavirusa oko 30 romskih i egipćanskih porodica u Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Pljevljima i Podgorici trenutno nema pristup čistoj pijaćoj vodi.

"Samo u Beranama 15 porodica živi bez vode, tražimo od lokalne samouprave da se hitno obezbjedi pijaća voda. Imamo porodice koje su više od dvije godine bez vode", rekao je gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, Elvis Beriša iz Građanske inicijative "UPRE".

Međutim, iz Opštine Berane kažu da se niko od porodica do sada nije obratio za pomoć Vodovodu i kanalizaciji kao ni Opštini, te da ove probleme nijesu uočili ni na terenskim kontrolama.

"Nemamo saznanja da je neka porodica u Beranama bez vode. To se dešava samo kada se izvode radovi na vodovodnoj mreži ili uslijed oštećenja kanalizacione mreže. Ta oštećenja nastaju zbog nesavjesnih mještana koji uzimaju poklopce sa šahti i zatrpavaju ih šutom", rekao je Zoran Jojić iz Opštine Berane.

Jojić apeluje na mještane da ne oštećuju kanalizacionu mrežu, te poziva porodice da prijave problem.

Beriša smatra da je vjerovatno razlog to što ljudi nisu prijavili problem zato što je većina njih nepismena i ne znaju gdje se nalaze lokalne institucije, te ne vjeruje da se može izaći na teren, a da se ne ustanovi ovakvo stanje.

"Vjerujem da će Opština izaći u susret zato što smo imali do sada pozitivno iskustvo sa njima. Najveći problem je birokratski pristup koji zahtjeva obraćanje građana. Smatram da ne treba svi pojedinačno da se javljaju", rekao je Beriša.

Kaže da iz te inicijative najviše djeluju u Podgorici, gdje kada izađu na teren obično su nemoćni.

"Imamo porodicu koja već četiri godine nema pristup struji, pa djeca nisu mogla ni da prate školsku nastavu", naglasio je Beriša i dodao da do sada još uvijek nema registrovanih pozitivnih slučajeva na COVID-19 među Romima.

Bonus video: