Podgorica dobila još jedan biciklistički koridor: Koliko je bezbjedan?

"Ovdje se projektant odlučio za biciklističku stazu koja je fizički odvojena od motornih vozila, što je krajnje radikalan pristup i vrlo rijetko se koristi u naseljenim mjestima. Da bi došli do ovakvog rješenja postoje kriterijumi koje je projektant prije toga morao da izmjeri"

3363 pregleda 11 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Građani Podgorice odnedavno mogu da koriste biciklistički koridor u ulici Ivana Milutinovića, od raskrsnice sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do Bulevara revolucije.

Gostujući u "Bojama jutra", autor emisije "Za volanom" Saša Marković rekao je da za razliku od prethodnih situacija gdje su gradski projektanti pravili biciklističke staze na trotarima, ovo je ispravnije rješenje, ali sa radikalnom pristupom.

"Ovdje se projektant odlučio za biciklističku stazu koja je fizički odvojena od motornih vozila, što je krajnje radikalan pristup i vrlo rijetko se koristi u naseljenim mjestima. Da bi došli do ovakvog rješenja postoje kriterijumi koje je projektant prije toga morao da izmjeri", rekao je Marković.

On je objasnio da u dijelu gdje gdje je biciklistički koridor u tom reonu treba da prođe između 1.000 i 1.500 motornih vozila tokom jednog sata.

Napominje da je frekfencija biciklista izuzetno važna, jer ako je staza prazna, a oduzeli smo površinu vozilima, te imamo situaciju da za pola sata ne proše ni četvoro biciklista, onda najbolje da projektant objasni kako je došao do rješenja.

Marković kaže da posebno u ulici Ilije Plamenca i 27. marta na Zabjelu autobusi i vozila gradskog saobraćaja, su prinuđeni da gaze punu duplu liniju, koja ih dijeli od druge kolovozne trake. Ukazuje na probleme saobraćajnih čepova koji bi trebali što prije da se rješe.

"U ulici 27. marta uvijek su parkirana vozila zauzimajući saobraćajnu traku, što je takođe jedan problem u Podgorici. Na mnogim mjestima se toleriše parkiranje na kolovozu i tako se stvaraju saobraćajni čepovi. Mislim da bi gradske vlasti, policija i Komunalna policija trebalo da se pozabave i tim problemom, jer postoje saobraćajni čepovi za kojima nema potrebe", naglasio je Marković.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: