Jančić: Upotreba aditiva u namirnicama je dozvoljena, ali se ne smije pretjerivati

"Integralni hljeb se može prepoznati zato što na presjeku od sredine hljeba vidimo ostatke zrna žitarice koje su karakteristične za brašno od cijelog zrna žita", rekao je Jančić

3148 pregleda 2 komentar(a)
Jančić, Foto: Printscreen YouTube
Jančić, Foto: Printscreen YouTube

Aditivi su materije koje se dodaju u prehrambene proizvode tokom tehnološkog procesa radi boljeg svojstva i kako bi proizvod ostao svjež. Njihova upotreba je dozvoljena, samo se ne smije pretjerivati, rekao je u "Bojama jutra" Dejan Jančić iz CETI.

Jančić kaže da potrošači mogu da primjete veće prisustvo aditiva, tako da kod hljeba i pekarskih proizvoda može biti problem upotreba karamela koje se koristi radi bojenja brašna i prodaja takvog proizvod kao integralnog.

"Integralni hljeb se može prepoznati zato što na presjeku od sredine hljeba vidimo ostatke zrna žitarice koje su karakteristične za brašno od cijelog zrna žita", rekao je Jančić.

Upotreba aditiva u hrani posebno je kontrolisana kod proizvoda koji su namjenjeni za ishranu odojčadi i male djece.

"Od 2016. godine kako u Evropskoj uniji tako i kod nas za proizvode koji u sebi koriste sintetičke vještačke boje (crvena, žuta, narandžasta) obavezno je označavanje, jer te boje mogu uticati na pažnju i aktinost kod djece. Preporuka roditeljima je da posebno vode računa kada se konzumiraju bomboni. Da li su aditivi sa oznakama E102,E104,E110, i od E120 do 129, prisutni u proizvodu jer preterana konzumacija tih proizvoda može dovesti kod hiperaktivnosti kod djece", rekao je Jančić.

Ukazuje da treba voditi računa da određeni aditivi kao što je vinobran odnosno sumpodioksid mogu izazvati određene alergijske reakcije, tako da osobe koje su preosjetljive ili imaju neke poznate alergijske reakcije moraju biti pažljive prilkom čitanja sastava hrane.

Bonus video: