GODINA OD AFERE "STANOVI"

Rudović: Imamo sistem u kojem se ova vlast odnosi prema Crnoj Gori kao prema svom plijenu

U ovakvoj Vladinoj stambenoj politici Rudović vidi nepravdu prema građanima

9570 pregleda 105 reakcija 15 komentar(a)
Rudović, Foto: Boris Pejović
Rudović, Foto: Boris Pejović

Sjutra se navršava godina otkako je premijer Duško Marković ispunio obećanje i objavio spisak funkcionera koji su dobili stan ili povoljan stambeni kredit od Vlade za vrijeme njegovog mandata. Ovaj slučaj ujedno je postao jedna od najvećih afera Vlade Markovića, zbog burne reakcije javnosti kada je saznala da su pojedinci u vlasti, dobili stanove ili povoljne kredite, iako su neki već imali po više stanova i kuća. 

Poslanik Demosa Neđeljko Rudović, koji je u Skupštini insistirao na objavljivanju spiska, kaže da je godinu kasnije jedino dobro što je nakon svega zamrznuta dalja dodjela stanova funkcionerima.

"Da sam na neki način zadovoljan jer smo uštedjeli na godišnjem nivou otprilike preko milion eura budžetu i građanima Crne Gore", rekao je Rudović.

A spisak 96 srećnih dobitnika pokazao je i da je većina njih već imala riješeno stambeno pitanje a bilo je i onih koji su ovu pomoć već ranije dobijali. Ministar prosvjete Damir Šehović, koji je bio član Vladine komisije za dodjelu stanova, dobio je stan od 90 kvadrata u Podgorici, a slično su nagrađeni i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i saobraćaja Osman Nurković, iako su već imali stanove ili kuće u rodnom Plavu i Rožajama. Naročito su upečatljivi ostali primjeri direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute koji je uzeo povoljan kredit iako je već imao tri stana i dvije kuće dok je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica dobio kredit i pored dvije kuće u Rožajama pa je onda objašnjavao da misli da je kredit zaslužio zbog svog rada ali i zato što nema ništa u Podgorici. Tadašnji predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković dobio je stan od čak 109 kvadrata iako je već imao veliku kuću u Nikšiću, a među ostalim srećnim dobitnicima bili su i direktori Poreske uprave Miomir M. Mugoša, Agencije za zaštitu životne sredine Nikola Medenica, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić koja je dobila i stan i stambeni kredit, specijalni tužioci Lidija Vukčević i Saša Čađenović i mnogi drugi...

"Ono što nije u redu je sledeće: nikada nije preispitana nijedna odluka Vladine stambene Komisije i užeg kabineta koja se odnosi na dodjeljivanje stanova funkcionerima koji već imaju stanove", rekao je Rudović.

Rudović je pola godine nakon objavljivanja spiska tražio od Markovića odgovor na pitanja: da li su poništili ijednu odluku i da li su izmijenili propise po kojima se dijele stanovi. Marković je rekao da se i dalje radi na tome ali i ponovio da trenutno nema podjele stanova. Na ista pitanja koja smo sada uputili Vladi, nismo dobili odgovor.

Još jedan problem u svemu je i taj što je Vlada dijelila stanove sudijama i tužiocima koji bi teoretski mogli suditi ili krivično goniti članove te Vlade. Tako je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica još ranije od države dobila stan od 80 kvadrata a onda još i povoljan kredit od 40 hiljada eura od kog je morala vratiti tek 6 800 eura.

"Imamo sistem u kojem se ova vlast odnosi prema Crnoj Gori kao prema svom plijenu", dodao je Rudović.

U ovakvoj Vladinoj stambenoj politici Rudović vidi nepravdu prema građanima.

"I kakvo je to ruganje prema građanima Crne Gore koji imaju najmanje četiri puta manje plate od funkcionera a moraju da uzimaju stambene kredite sa kamatnom stopom koja je od pet pa na više posto i rate koje iznose od 300 i nešto eura", kazao je Rudović.

Iako se spisak našao i pred Agencijom za sprečavanje korupcije, na kraju je sve dovelo do toga da je ASK samo utvrdio da dvoje funkcionera nije prijavilo stanove na vrijeme. Stanovi i krediti su ostali srećnim dobitnicima a među njima je bio i tadašnji direktor Agencije Sreten Radonjić. Marković je, s druge strane, u Parlamentu poručio da Vlada treba da brine o zaposlenima i najboljim kadrovima i da dodjelu stanova ne vidi kao privilegiju nego kao potrebu.