Jaćimović: Eksplozija u bejrutskoj luci bila očekivana

„Nevjerovatno mi je da tolika količina jedne supstance bude toliko dugo i pod takvim uslovima u skladištu“, rekao je Jaćimović

2050 pregleda 2 komentar(a)
Željko Jaćimović, Foto: Pritnscreen
Željko Jaćimović, Foto: Pritnscreen

Bilo je za očekivati da se dogodi velika eksplozija amonijum nitrata u bejrutskoj luci, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ profesor dr Željko Jaćimović

„Nevjerovatno mi je da tolika količina jedne supstance bude toliko dugo i pod takvim uslovima u skladištu. Kada radite sa ovakvom supstancom morate da poznajete njenu prirodu kako biste je mogli pravilno pakovati i skladištiti“, rekao je Jaćimović.

Profesor kaže da je amonijum nitrat bijela kristalna supstanca na sobnoj temperaturi i astmosferskom pritisku. Primjenjuje se u širokoj upotrebi kao vještačko đubrivo i koristi se u proizodnji industrijskog eksploziva.

"Postoje određene stroge mjere u zavisnosti od sastava supstance gdje se daju uputstva, kako se pakuju, koji su uslovi čuvanja, kako se rukuje njima. Postoje i institucije koje se bave monitoringom i vrše kontrole", rekao je profesor, te dodao da je još uvijek nepoznanica šta je izazvalo eksploziju ove supstance.

U Crnoj Gori amonijum nitrat se koristi u malim količinama, samo za labaratorisjke potrebe, rekao je prof Jaćimović.

Podsjeća da su se dvije ovakve slične eksplozije desile u Americi 1947., i u Kini 2015. godine.

Velika eksplozija amonijum nitrata u bejrutskoj luci koja koja se dogodila prošle nedjelje razorila je veći dio grada. U eksploziji je poginulo skoro 160 ljudi i 6.000 ih je povrijeđeno dok se desetine vode kao nestale.

Bonus video: