"Mir je naša nacija" o hotelu Onogošt: Privatizacija puna kršenja zakona, a sve u korist kompanije "Comp-comerc"

Pošto nije ispoštovan Zakonu o javnim nabavkama, već je ugovor, kako tvrde, sklopljen shodno zakonu koji se na njega ne može odnositi, najavljuju pokretanje pravnih procedura za preispitivanje zakonitosti ovog i sličnih javnih ugovora

11547 pregleda 30 reakcija 27 komentar(a)
Hotel "Onogošt", Foto: Printscreen YouTube
Hotel "Onogošt", Foto: Printscreen YouTube

To što je hotel Onogošt procjenjivan između 15 i 20 miliona eura, a prodat za svega milion kompaniji Comp-comerc biznismena i funkcionera DPS-a Ranka Jovovića samo je početak bezakonja koje prati njegovu privatizaciju - tvrde iz koalicije "Mir je naša nacija".

"Kompanija je dobila dva kreditna aranžmana od IRF-a u vrijednosti od milion, odnosno milion i po eura kako bi kupila i rekonstruiosala taj hotel, a nakon toga je dobila i subvencije na kamatne stope IRF-a, u visini od 30 000 eura", rekao je potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

Uslijedila je i enormna pomoć države od 350.000 eura, navodi Koprivica, koji zatim problematizuje to što su se u hotel uselile državne kancelarije Suda za prekršaje, Uprava za inspekcijske poslove, Uprave carina i Uprave za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove pri Ministatrstvu poljoprivrede. Postavlja pitanje da li je ijedan privrednik iz Nikšića dobio ovoliko nezarađenog dohotka.

"Da li je normalno da država u bescjenje proda atraktivan hotel, a onda pomaže otplatu onome ko ga je kupio, tj. privatizovao? Da li je normalno da država u bescjenje proda hotel, a onda taj hotel nakon te privatizacije živi od plaćanja države", pita Koprivica.

Iz koalicije su se posebno osvrnuli na dio hotela koji je pretvoren u studentski dom, a gdje se ugovorom predviđa smještaj za 260 studenata, najmanje 10 mjeseci godišnje, na period od 20 godina. Ukoliko nije obezbijeđena maksimalna popunjenost, država plaća penale.

"Ukoliko nije obezbijeđena djelimična popunjenost, ma šta to značilo, država plaća fiksnu ugovornu kaznu u visini 100.000 eura. Dakle, hotelu je u potpunosti garantovan profit, a jedini gubitnici mogu biti država i studenti", objašnjava Koprivica,.

Pokazali su javni poziv i ugovor o javno-privatnom partnerstvu za koje tvrde da su klasična namještaljka, odnosno da su Jovovići dobili hotel i prije isteka važenja javnog poziva.

"Donijeta je odluka tri dana prije isteka roka za dostavljanje ponuda. Ovo je akt bez presedana, rijetko viđena drskost i pravna ništavost i postavlja se pitanje da li je iko vrjednovao i ocjenjivao ponudu", kazao je Koprivica.

"Nema jasnih, stimulativnih pravila koja bi važila jednako za sve. Zato je to sistem neodgovornosti i rezultati su katastrofalni za građane", rekla je predsjednica OO Demosa Nikšić, Ksenija Milović.

Pošto nije ispoštovan Zakonu o javnim nabavkama, već je ugovor, kako tvrde, sklopljen shodno zakonu koji se na njega ne može odnositi, najavljuju pokretanje pravnih procedura za preispitivanje zakonitosti ovog i sličnih javnih ugovora.

Bonus video: