DIRKETOR KCCG-A GOSTOVAO U BOJAMA JUTRA

Eraković: Epidemija ide u pravcu blagog smirivanja, u slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo

Eraković je rekao da Institut za javno zdravlje razmatra otvaranje granice sa regionom

34170 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Eraković, Foto: Printscreen YouTube
Eraković, Foto: Printscreen YouTube

Gostujući u „Bojama jutra“ direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković rekao je da se može zaključiti da imamo blagi pad epidemije virusa korone.

„Ako posmatarmo klinički dio, onda možemo da zaključimo da imamo blagi pad epidemije, odnosno pritiska na zdravstveni sistem. Sa druge strane, imamo broj novoregistrovanih slučajeva koji je pokazivao pad, izuzev jučerašnjeg dana. Posmatrajući generalno sve ukazuje na to da epidemija ide u pravcu blagog smirivanja“, rekao je dr Eraković.

Eraković je rekao da je glavni uzrok ovih rezultata to što je značajan dio građana Crne Gore prepoznao važnost mjera.

Kako kaže Eraković, zdravstveni sistem je spreman da odogovori u slučaju većeg broja oboljelih od COVID-a 19, a i u sudaru sezonskog gripa i koronavirusa.

„Mi smo spremni i uslučaju većeg broja oboljelih, sve je pod kontrolom. Na zdravstveni sistem možemo da budemo ponosni. Napravljena je dobra reorganizacija sistema. Velikim požrtvovanjem zaposlenih došli smo do ovakvih rezultata“, rekao je Eraković.

„U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, svjesni izazova da će biti mnogo teža situacija nego u ovom trenutku. Nadamo se da će u tom periodu nositi češće maske, tako da će transmisija virusa biti manja“, rekao je Eraković.

Dr Eraković kaže da u Kliničkom centru su trenutno dva pacijenta koja su životno ugrožena, jedan je 1954. godište, drugi 1968.

„Činjenica je da je virus izuzetno opasan, da pravi ogromne probleme kod pacijenata kod kojih se razvije klinička slika“, rekao je Eraković.

Eraković je rekao da Institut za javno zdravlje razmatra otvaranje granice sa regionom.

„Institut za javno zdravlje ima specifičan način u odlučivanju. Procjenjuju ne samo iz koje zemlje bi došli turisti već i broj turista koji bi došao iz te zemlje. Pratimo situaciju iz dana u dan. Otvoriće se onog trenutka kad se steknu uslovi“, rekao je Eraković.

Što se tiče turista, Eraković kaže, da je za sada bio minimalan broj oboljelih od COVID-a 19.

„Imali smo jedan slučaj gdje smo ga brzo transportavali van zemlje ne zbog kliničke slike, već zato što je imao organizovan transport. Turisti uglavnom dolaze sa testom i poštuju mjere. Ukoliko bi se desio veći broj oboljelih, možemo da odgovorimo“, rekao je Eraković i dodao da su troškovi liječenja riješeni međudržavnim ugovorima.

Takođe kaže da u ovom trenutku NKT traži najbolji model po kome bi đaci prvog septembra krenuli u škole.

 
Preporučujemo za Vas