rezultati dobrih vremenskih uslova

Grožđe ove godine dobro rodilo, uzgajivači očekuju odličan kvalitet

Poljoprivrednik Brano Popović već tradicionalno uzgaja grožđe na porodičnom imanju u Doljanima

4595 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

"Ove godine grožđe je rodilo dobro, iznad prosjeka, što se tiče kvaliteta sigurno će biti odlično", rekao je gostujući u Bojama jutra poljoprivrednik Brano Popović iz Podgorice.

Popović već tradicionalno uzgaja grožđe na porodičnom imanju u Doljanima, gdje ima posađeno oko 3.000 čokota. Kaže da su vremenski uslovi bili povoljni ove godine, zato je i grožđe dobro rodilo.

„Kad je previše kiše u maju i junu lozu nije lako sačuvati. Broj prskanja ove godine nije morao da bude veliki kao u periodu kada je previše vlage“, rekao je Popović.

Kaže da je po tradiciji, 19. avgust na Preobraženje, dan kada se proba grožđe u vinogradu, međutim, tada još uvijek nije zrelo za vino, te će berba početi od 1.do 5. septembra.

Što se tiče količine roda, Popović kaže da sve zavisi od godine, obično rodi oko 3 do 4 tone grožđa, od čega uglavnom prave vino i rakiju za svoje potrebe, a ono što ostane viška koriste za prodaju.

„Ko proizvede kvalitetno grožđe neće imati problema što se tiče plasmana grožđa, a što se tiče plasmana vina malo je teže za prodaju, zbog toga što je konkurencija porasla“, ističe Popović.

Poručuje da svaki posao koji se voli, bez obzira na ulaganja, na kraju se i isplati, pa se ne može biti na gubitku.

Opširnije u gostovanju.