Iz salona vjenčanica traže da se dozvoli organizovanje svadbi

Kaže da nijesu samo oni u najgoroj situaciji, već i agencije za organizivanje svadbi, fotografi, muzičari

3665 pregleda 79 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Saloni vjenčanica pogođeni su krizom zbog situacije izazvane koronavirusom, a zarade su neuporedive u odnosu na prošlu godinu.

„Postoje parovi koji žele da se vjenčaju u intimnoj porodičnoj atmosferi, i ima djevojaka koje žele da budu u vjenčanici, što se tiče obima posla to je neuporedivo u odnosu na prošlu godinu. Nismo ni na deset odsto od prošlogodišnjih prihoda“, rekla je Ivana Gogić iz jednog podgoričkog salona za vjenčanice.

„Tražimo da nam se dozvoli da radimo. Ako su svadbe moguće u regionu, ne vidimo razlog zašto se ne bi moglo organizovati i kod nas uz poštovanje mjera. Ako neko ne poštuje pravila, postoje sankcije za osobu, za društvo, a ovako je sankcionisana cijela branša“, smatra Gogić.

Kaže da nijesu samo oni u najgoroj situaciji, već i agencije za organizivanje svadbi, fotografi, muzičari. „Radimo od danas do sjutra. Čekamo od sedmice do sedmice nove mjere. I ostaje nam da se pozicinioniramo u skladu sa tim mjerama“, ističe Gogić.

Nakon što su im u aprilu i maju subvencionisane zarade, poslije toga, nijesu bili prepoznati kao ugrožena branša u Vladinom trećem paketu mjera.

„Dobra stvar je u tome što smo konačno osnovali prvo nacionalno udruženje industrijske proizvodnje koji obuhvata i salone vjenčanica, agencije za organizovanje događaja i fotografe. Tako da smo uputili zahtjev Ministarstvu ekonomije i NKT-u, pa će za jul i naredna dva mjeseca biti subvencionirane zarade. To nam znači, ali je nedovoljno zbog toga što se suočavamo sa drugim troškovima, tako da ta neka pomoć države je apsolutno nedovoljna“, istakla je Gogić.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: