Uključenje iz Bejruta u Bojama jutra: Bilo je traumatično, Liban prolazi kroz teško razdoblje

"Ova ekspolozija uništila je ogroman prostor, luku Bejrut, aerodrom je oštetćen, svaki dio grada trpi užasne posljedice, ali i prije toga Liban se suočavao sa drugim izazovima. Svake godine imamo krize, požare, proteste, revolucije, ove se pojavio i virus korona, tako da imamo utisak da nam se samo dešavaju nesreće", rekla je Lama.

1625 pregleda 0 komentar(a)
Lama Zeinoun Tabet, Foto: Printscreen YouTube
Lama Zeinoun Tabet, Foto: Printscreen YouTube

U trenutku velikih ekspolzija lučkih skladišta u Bejrutu, 45-godišnja Lama, koja od rođenja živi u ovom gradu, nalazila se u svojoj kući. Od tada se, priča, budi sa zebnjom šta će se sljedece dogoditi.

Prizori su, kazala je za "Boje jutra" Lama Zeinoun Tabet, apokaliptični.

"Bilo je traumatično, nije to samo strah... Kad smo shvatili šta se desilo bilo nam je jako teško. Vidjeli smo vijesti, te užasne prizore i slike, zatim smo čuli broj povrijeđenih ljudi, pa stradalih i nestalih. Znate, te slike i brojke, prosto vam se urežu u sjećanje, ne možete mirno da spavate. Osjećam da je smo svi uplašeni, zabrinuti. Ne znam kako ćemo ovo preživjeti", kazala je Lama.

Liban prolazi kroz veoma teško razdoblje, u najgoroj je ekonomskoj krizi od građanskog rata i ova katastrofa samo se nadovezala na već postojeće probleme, i samo je rezultat dugogodišnjih problema i političke korupcije.

"Ova ekspolozija uništila je ogroman prostor, luku Bejrut, aerodrom je oštetćen, svaki dio grada trpi užasne posljedice, ali i prije toga Liban se suočavao sa drugim izazovima. Svake godine imamo krize, požare, proteste, revolucije, ove se pojavio i virus korona, tako da imamo utisak da nam se samo dešavaju nesreće. Nikada ništa slično nijesam doživjela", rekla je Lama.

Dok se i dalje traga za nestalima i pokušava normalizovati život uz obećanu pomoć, tragedija koja ih je zadesila, ističe Lima, dodatno je probudila gnijev i bijes građana.

"Naravno da smo uplašeni, ali nešto nevjerovatno se dešava, na ulicama možete vidjeti hiljade i hiljade mladih koji marljivo pomažu ljudima da očiste kuće, srede štetu, mlade koji prikupljaju vodu, hranu, odjeću, pa čak i novac. I sve to rade sami, što je jedino pohvalno u svemu ovom tragičnom. Takođe, dosta je ljudi ovih dana ispred Vlade, traže se ostavke i smjena vlasti, što se i desilo. Određeni ministri već su podnijeli ostavke, Vidjećemo šta će dalje biti. Ali, sa svim ovim što nam se dešava, jako je teško živjeti u miru", zaključuje Zeinoun Tabet.