Program intervencija pomogao poljoprivrednike, cilj da se zadrži nivo proizvodnje

„Trenutno radimo u sektoru sira, gdje smo zatekli ozbiljnu situaciju. Višak sira ustupili smo bolnicama i socijalnim ustanovama“, rekla je Lapčević

1978 pregleda 2 komentar(a)
Kristina Lapčević, Foto: Printscreen YouTube
Kristina Lapčević, Foto: Printscreen YouTube

Poseban program intervencija na tržištu Ministarstva poljoprivrede pomogao je mljekarski sektor, sektor ribarstva i sektor za proizvodnju jaja, rekla je u "Bojama jutra" načelnica Odjeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristina Lapčević.

"Program ima za cilj da na neki način pomogne i interneviše u onim sektorima koji su najviše pogođeni krizom", rekla je Lapčević.

Ističe da se višak proizvoda koji nijesu uspjeli da se plasiraju zbog značajne smanjene turističe proizvodnje davao u javnim ustanovama, Crvenom krstu, socijalnim ustanovama.

„Trenutno radimo u sektoru sira, gdje smo zatekli ozbiljnu situaciju. Višak sira ustupili smo bolnicama i socijalnim ustanovama“, rekla je Lapčević.

Lapčević kaže da su im u fokusu takođe bili i farmeri sa ciljem da se zadrži nivo proizvodnje mlijeka i da se obezbjedi stabilan dohotak.

„Do sada je otkupljeno 14 miliona litara mlijeka, što je sedam odsto rasta u odnosu na prošlu godinu. Nemamo svakodnevni uvoz sirovog mlijeka. Ove godine smo imali pad uvoza nešto više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu“, istakla je Lapčević.

Mjere ovog programa sprovodiće se sve dok god bude bilo potrebe za tim, najavila je Lapčević.

Bonus video: