Pridržavaju se mjera

Šavnik jedina korona free opština u Crnoj Gori: Mi smo zdravi, zdravo se hranimo

Vuković poziva i turiste da dođu u Šavnik, gdje su im bezbjedan boravak i odmor u netaknutoj prirodi zagarantovani

26419 pregleda 1297 reakcija 36 komentar(a)
Šavnik, Foto: Vijesti
Šavnik, Foto: Vijesti

Šavnik je i dalje jedina korona free opština u Crnoj Gori, jer od 17. marta, kada su registrovani prvi slučajevi obolijevanja kod nas, niko od oko 2000 stanovnika nije zaražen novim koronavirusom. Šavničani koje smo sreli to ovako vide.

"Mi smo ovdje zdrav narod, poštujemo te mjere. Naroda mnogo nema, ne družimo se mnogo. Tako da smo do sad prošli dobro. Inače nikad nije zapamćeno da smo imali neku jaču epidemiju. Mi smo zdravi, zdravo se hranimo, zdravu prirodu imamo, rijeke, sve kod nas je lijepo. Nema od virusa straha, kod nas virusa nema sigurno".

Povoljna epidemiološka situacija posebno raduje doktoricu Sanju Bušaj, jedinog ljekara u Šavniku, koja se nada da će tako ostati do kraja borbe sa novim virusom. Takođe tvrdi da su Šavničani uglavnom zdravi, ali i da poštuju propisane mjere.

"Inače su otporni. Nemamo nešto puno respiratornih infekcija uobičajenih. Vjerovato da je to, sama otpornost, način života, rada, a onda i sama disciplinovanost. Smanjili su broj kontakata, poštuju mjere distance, higijene ruku, manje se druže. Mislim da je sve to doprinijelo", kazala je Bušaj.

Pod mjerama samoizolacije trenutno je u Šavniku pet osoba koje su došle iz Srbije i svi su dobro, bez simptoma. Doktorica Bušaj kaže da i oni poštuju mjere i redovno je kontaktiraju. Dosadašnjim rezultatima u borbi sa koronom zadovoljni su i u lokalnoj upravi.

"Mogu da se zahvalim građanima Šavnika koji u potpunosti poštuju sve mjere NKT-a, poštovali su do sada i pozivam ih da tako nastave u narednom periodu, jer je to jednini način da zaustavimo pojavu koronavirusa u našoj opštini" kazao je, Vlatko Vuković, predsjednik Opštine Šavnik

Vuković poziva i turiste da dođu u Šavnik, gdje su im bezbjedan boravak i odmor u netaknutoj prirodi zagarantovani.

Iako su, kako tvrde zdravi i otporni, zbog novog virusa koji je još uvijek velika nepoznanica, doktorica Bušaj Šavničane poziva na oprez.

"Da se pridržavaju svega čega su se do sad pridržavali, kako bi do kraja ostali jedina korona free opština u državi", kazala je Bušaj.

Šavnik, kao jedina opština bez zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, postao je inspiracija i za neobične napise na društvenim mrežama.