Iz BiH opet dozvoljen ulaz uz negativan ELISA i ECLIA test

Uslov je i da ta lica nijesu u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država iz kojih je zabranjen ulazak

6552 pregleda 2 komentar(a)
Karmela Mujičić, Foto: Printscreen YouTube
Karmela Mujičić, Foto: Printscreen YouTube

Prema naredbama koje je juče uvelo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za građane Srbije i Sjeverne Makedonije za ulazak u Crnu Goru neophodan je negativan PCR test i pozitivan serološki nalaz ELISA IgM testa ili ECLIA testa.

Odlučeno je i da ulazak u zemlju iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, bude omogućen opet po staroj naredbi licima koja posjeduju negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA testom odnosno negativan PCR test, kazala je gostujući u "Bojama jutra" nova glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

Neophodno je da testove izda registrovana laboratorija i da ne budu stariji od 72 časa u trenutku ulaska lica u Crnu Goru.

Uslov je i da ta lica nijesu u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravila u nekoj od država iz kojih je zabranjen ulazak.

"Nije neka velika gužva na graničnim prelazima. Nešto manja je gužva na graničnim prelazima na sjeveru, dok na onima prema BiH ima dosta prelazaka", rekla je Mujičić.

Od danas je ponovo otvoren Granični prelaz Metaljka, sa BiH na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče i za ulazak putnika u Crnu Goru.

Ulazak putnika u 07:00 do 19:00, dok izlazak putnika iz Crne Gore ostaje kao i do sada bez ograničenja.

Poslije tog termina sanitarna inspekcija dolazi po pozivu granične policije, kazala je Mujičić.

Djeci do pet godina ne treba test, dodala je ona. Vše nema popunjavanja uputnika kada putnici ulaze u Crnu Goru, kao ranije, da se ne bi stvarale gužve.

Na arodromima je isti sistem kontrole, kao i na pomorskim graničnim prezalima, gde jahte dolaze uglavnom iz zemalja sa zelene liste i slobodno ulaze.

"Imali smo nekoliko turista koji su oboljeli od korone. Pri Ministarstvu turizma postoji operativni štab za pomoć turizmu. Postoji protokol u slučaju obolijevanja turista. Nastoji se da turisti odu u svoje države, obavijesti se granična policija, isprate se do granice, a onda njihova granična policija preuzima sve oko ispraćaja do mjesta stanovanja. Imali smo dvoje turista koji su oboljeli ranije. Poslije oporavka su bili u samoizolaciji, sve prošli, a onda nisu htjeli da napuste Crnu Goru" kazala je Mujičić.

Sanitarno zdravstvena inspekcija izdala do sada 4.000 rješenja o karantinu, o samoizlaciji sa granica 17.300 rješenja i 9.500 rješenja o samoizolaciji za oboljele i njhove kontake.

Angažovano je 30-etak inspektora što, napominje Mujičić, nije dovoljno ali imaju pomoć drugih kolelga.

Do sada nije bilo oboljelih na Covid 19 među zdravstveno sanitarnim inspektorima.

Bonus video: