Iskustvo izliječene profesorice: Nije sramota biti bolestan

Iako se plašila da ne zarazi svoje najbliže kod kuće, saznanje da će morati liječenje da nastavi u bolnici prilično je obeshrabrilo

5113 pregleda 2 komentar(a)
Nataša Mitrić, Foto: Printscreen YouTube
Nataša Mitrić, Foto: Printscreen YouTube

Osjetivši prve simptome virusa korona, profesorica engleskog jezika i književnosti, Nataša Mitrić, odlučila je odmah da se testira.

"Neke simptome teže nijesam imala, osim simptoma koji su karakteristični za ovaj virus, a to je temperatura, izgubila sam čulo ukusa i mirisa, i nakon toga sam odlučila da se testiram, i test je bio pozitivan, poslije toga je uslijedila samoizolacija. Međutim, budući da moj nalaz krvi nije bio dobar, i da je doktorica osjetila to moje oštro disanje, odradila sam skener i snimak, i utvrđeno je da imam tu obostranu upalu pluća, nakon toga sam hospitalizovana, i provela sam 14 dana u bolnici", kazala je za "Boje jutra" profesorica Mitrić.

Iako se plašila da ne zarazi svoje najbliže kod kuće, saznanje da će morati liječenje da nastavi u bolnici prilično je obeshrabrilo.

Međutim, zahvaljujući požrtvovanosti ljekara i medicinskih sestara, njeno liječenje je dobro proteklo.

"Kad uđete na ta odjeljenja, osjećaj je potpuno drugčiji, barem je meni bilo, to više nijesu obični ljekari u bijelim mantilima, oni imaju ona svoja posebna odijela, ne vidite lice osobe sa kojom pričate, osim oči, i sve je potpuno drugačije, a strah je svakako prisutan."

Nataša primjećuje da okolina zazire od oboljelih i izliječenih pacijenata.

"Nije sramota bili bolestan, veća je sramota ako znate da ste bolesni i širite tu zarazu, ne znajući da li neka osoba ima neki veći zdravstveni problem kod koje bi se ta klinička slika kasnije mogla znatno pogoršati", objašnjava ona.

Sada, kada se polako vraća svojim ustaljenim navikama i svakodnevnim obavezama, kaže da ipak osjeća određene promjene.

Gledajući šta se sve dešava u bolnici, borbu koju vode kako ljekari tako i pacijenti sa težom kliničkom slikom, strah koji poremeti san, te vapaji za pomoć u sred noći, Nataša upućuje molbu da ne potcjenjujemo opasnost koju nosi ovaj virus.

Bonus video: