Seoca: Preostalih devet žitelja poručuju da su zaboravljeni od Opštine i države

Predsjednik opštine Plužine, Mijuško Bajagić, kaže da svima pomažu jednako, koliko su u mogućnosti

8690 pregleda 1 komentar(a)
Zaboravljeno selo Seoca, Foto: Printscreen YouTube
Zaboravljeno selo Seoca, Foto: Printscreen YouTube

Ekipa Televizije Vijesti posjetila je Seoca, čijih devet žitelja poručuje da su decenijama zaboravljeni od Opštine Plužine i države.

Mještani kažu da od formiranja opštine Plužine ni od jedne vlasti nisu imali koristi, te da su sami napravili put i doveli struju, a da vodu nemaju ni danas. Žale se i što dugo čekaju na održavanje postojeće infrastrukture i pozivaju nadležne da im se konačno okrenu, kako iz sela ne bi otišlo i devet stalnih stanovnika.

U opštini kažu da svima pomažu koliko mogu, te da ni Seoca u tome ne zaostaju za drugim pivskim selima. "Svaki sat ovdje je vrijedniji nego dva sata negdje drugo", kaže Veselin Delibašić, koji tvrdi da je ovo selo bogom dano za poljoprivredu, a decenijama zaboravljeno kako od Opštine, tako i od države. "Za državu cijela teritorija Pive je samo na karti, a Opština ga je zaboravila, jer od osnivanja do danas, nijedna vlast uključujući sve vlasti, nijedan predstavnik opštine nikad ovdje nije došao i vidio probleme ovih mještana i ovih ljudi koji žive tu", saopštio je Delibašić.

Sve uslove za život koje danas imaju, tvrdi Delibašić, stvorili su sami. Osamdesetih su mještani doveli struju, a prije dvadeset godina uz pomoć brojnih crnogorskih preduzeća kojima su se obratili i asfalt. Vodu još nemaju, a danas se suočavaju sa novim problemima.

"Ja sam se prije 2 godine obratio SO Plužine i predsjedniku Opštine, trebalo je 7- 8 mjeseci da prođe da se da dođe do realizacije da se put očisti", kazao je on.

I kako tvrdi, nije očišćen kako treba, jer zbog šume koja ga okružuje kamion ne može doći u selo. Dugo su čekali i da se popravi dalekovod, a odgovor za asfaltiranje oko 300 metara puta još čekaju.

Predsjednik opštine Plužine, Mijuško Bajagić, kaže da svima pomažu jednako, koliko su u mogućnosti.

"Nemoguće do svake kuće odraditi asfalt jer kad bi tako radili, u čitavoj opštini više od dvije trećine stanovništva bi smatralo da je ugroženo i da nemaju osnovne uslove za življenje. Bez obzira što su blizu naselja, moraju da shvate da i oni moraju prilaze prema kućama da uljude i stvore uslove", kazao je Bajagić.

Delibašić pak tvrdi da je odnos nadležnih doveo do toga da danas u selu ima svega devet stanovnika. Kaže i da bi rado počeo da se bavi turizmom da su uslovi za život bolji, da Opština održava, a država podržava. Međutim, kako sada stvari stoje, od toga nema ništa, a strahuje da će Seoca vremenom potpuno opustjeti i tako biti još jedno od praznih crnogorskih sela.

Bonus video: