MANS: Donatori DPS-a vlasnici minielektrana

Na osnovu dosadašnjih podataka o donacijama na sajtu ASK-a, istraživački centra MANS-a otkrio je kako je troje vlasnika više mini hidroelektrana, Igor Mašović, Tamara Kokić i Milić Novović, koji imaju ugovore sa državom, doniralo DPS-u 13.000 eura

3749 pregleda 418 reakcija 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

DPS je, u susret avgustovskim izborima, za svega nekoliko sedmica prikupio više od pola miliona eura donacija građana. Među njima su i Igor Mašović, Tamara Kokić i Milić Novović, koji su donirali 13.000 eura.

Pored toga što je brat predsjednika Opštine Andrijevica, ime Igora Mašovića vezuje se za kontroverzne poslove sa malim hidroelektranama, dok su Kokić i Novović direktori u kompanijama koje su od Vlade Crne Gore dobile koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja sa državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama. Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da ovi donatori DPS-a imaju više aktivnih ugovora sa državom, po osnovu dobijenih koncesija i dozvola za gradnju malih hidroelektrana.

Igor Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“, koja je prošle godine dobila koncesiju i zaključila ugovore za izgradnju dvije male hidroelektrane.

Preko svoje druge kompanije, „Igma Energy“, Mašović ima udio u još osam malih hidroelektrana. Prihod ovih elektrana do juna ove godine je iznosio blizu 900 hiljada eura. Koncesije za sve elektrane su izdate na 30 godina. Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla sa 3.000 eura, izvršni je direktor dvije firme koje je osnovao konzorcijum u kome udio ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine ona je radila kao direktor njegove kompanije Igma Grand.

Milić Novović je, kao izvršni direktor kompanije „Dekar Energy“, donirao DPS-u 5.000 eura, dok firma na čijem je čelu, trenutno gradi tri hidroelektrane u opštini Kolašin. Novović je i direktor i vlasnik kompanije „Igma Product“, koja je bila u vlasništvu firme Igora Mašovića, „Igma Grand“.

U MANS-u kažu da se ovim nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

"U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je oogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, da te poslove mogu imati u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svijetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita, jer na taj način oni utiču odnosno finansiraju partiju koja bi sjutra trebalo da im obezbijedi nastavak svih ugovora", rekao je Dejan Milović iz MANS-a.

Kazne za fizičko lice koje na ovaj način da prilog političkoj partiji kreću se od 500 do 2.000 eura, dok za partiju koja primi takvu donaciju nije predviđena nikakva kazna.

I pored brojnih sumnji u zakonitost donacija DPS-u, Agencija za sprječavanje korupcije do sada ih nije ozbiljnije provjeravala.

Bonus video: