Počela prodaja polovnih udžbenika na Trgu Nezavisnosti

Prodavci kažu da su cijene gotovo duplo niže nego one u knjižarama

2761 pregleda 2 komentar(a)
Sa Trga Nezavisnosti, Foto: Printscreen YouTube
Sa Trga Nezavisnosti, Foto: Printscreen YouTube

Iako školska godine počinje 1. oktobra, prodaja polovnih udženika počela je danas na Trgu Nezavisnosti u Podgorici.

Euro, euro i po ili dva -to su prosječne cijene polovnih knjiga, zavisno od očuvanosti i razreda . Ako kupujete komplet, prodavci uvjeravaju da je kod njih duplo jeftinije nego da kupite nove.

"Ovdje kod nas mogu da se kupe knjige upola manje, 30-40-50 eura, upola manje, što je definitvno jeftinije, jer za taj ostatak što bi se kupile nove knjige može da se kupi pribor, sveske, olovke, to je definitivno bolje. Na primjer za sedmi razred one su najskuplje, one su oko 95 eura, kod nas se mogu naći za 40 eura, dobro očuvane knjige", kaže Adelisa Hamzić, prodavačica knjiga.

Prodavci se, ipak, žale na potražnju.

"Nema prodaje, slabo, i kad nekome kažeš 40, kažu da je skupo, pa uzmite onda u knjižari", kaže Božidar Bas, jedan od prodavača.

U knjižari su cijene značajno više. Za prvi razred osnovne škole cijena iznosi 39 eura, za drugi 47eura, treći 44 eura, četvrti 56 eura, peti 63 eura, šesti 65 eura, sedmi i osmi su najskuplji 94 eura, a za deveti koštaju 84.

Za prvi razred Gimnazije treba izdvojiti 105 eura, za drugi i treći po 88, a za četvrti 78 eura.

Ovdje na Trgu, uglavnom su uždbenici za osnovce i neke za Gimnaziju, a kasnije će dobiti za srednje stručne škole.

"Evo za sedmi razred knjige su 45 eura, što uopšte nije skupo, toliko ako ćemo pravo koštaju jedne patikE. Ljudi ostaju bez posla, plate su smanjene, ne baš kod svih, ali mislim da je mnogo bolja varijanta da se kupe knjige na ovakav način, jer to je negdje i normalno, i mi smo dobijali knjige", kaže Zagorka Jeknić.

Prodavci, koji su prethodnih godina bili na pločniku Hercegovačke ulice, nose maske i poštuju distancu, a ovdje će biti svaki dan od sedam, osam sati ujutro pa sve do kasno naveče.

Bonus video: