Kamere na 75 lokacija širom Crne Gore, cilj poboljšanje bezbjednosti građana i saobraćaja i smanjenje kriminala

U MUP-u kažu da će sve lokacije biti obilježene obavještenjima o video nadzoru u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti pa će građani koji tuda prolaze znati da se ta javna površina snima

45643 pregleda 487 reakcija 35 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nakon višegodišnjih obećanja MUP-a, u Podgorici je prethodnih dana počelo postavljanje kamera na ulicama i drugim javnim površinama u sklopu projekta "Sistem video nadzora gradova Crne Gore".

Planirano je uvođenje video-nadzora na ukupno 75 lokacija u Glavnom gradu, Baru i Budvi, a naredne godine i u Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru.

Sve to koštaće pet miliona eura ali bi trebalo da poboljša bezbjednost građana i saobraćaja i smanji kriminal.

U Podgorici kamere će bti na ukupno 35 mjesta. Riječ o najnovijoj opremi i tehnologiji poznatih proizvođača.

"Glavni razlog postavljanja video nadzora javnih površina je povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju. Ovom fazom projekta su definisane instalacije sistema video nadzora do kraja 2020. godine na ukupno 75 lokacija i to: 35 pozicija u Podgorici, 21. u Baru, 18. u Budvi i jedna na putnom pravcu ka Tuzima, kao i prateće instalacije u Data centru i komandno-kontrolnim centrima u Podgorici, Baru i Budvi", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U MUP-u kažu da će sve lokacije biti obilježene obavještenjima o video nadzoru u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti pa će građani koji tuda prolaze znati da se ta javna površina snima.

"Do sada je u realizaciju višegodišnjeg projekta "Sistem video nadzora gradova Crne Gore, faza I" uloženo oko 2,6 miliona eura iz budžeta MUP-a, dok je ukupna vrijednost investicije oko pet miliona eura. Glavni grad Podgorica i opštine Bar i Budva participiraju kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture, usluga i dozvola", odgovoreno je iz MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković trebalo bi da u utorak puste u rad i Komandno-kontrolni centar za video nadzor. Druga faza ovog svojevrsnog "Velikog brata" od naredne godine bi trebalo da obuhvati i opštine Kotor, Herceg Novi i Nikšić.

Bonus video: