Opozicija se nada dobrom rezultatu u Nikšiću

Nijesmo saznali kakva su očekivanja vladajućeg DPS-a, jer su odbili da govore za Televiziju Vijesti

31431 pregleda 34 reakcija 31 komentar(a)
Nikšić, Foto: TV Vijesti
Nikšić, Foto: TV Vijesti

Posljednji izbori održani u Nikšiću bili su lokalni 2017. godine i na njima su građani zbog bojkota opozicije mogli da biraju samo dvije liste - DPS i SD. Na predstojećim parlamentarnim izborima DPS nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, ali bojkotuje Televiziju Vijesti.

Predsjednik opštinskog odbora DPS-a Ivan Mitrović kazao je za Televiziju Vijesti da ta partija neće učestvovati u prilogu TV Vijesti.

Na lokalnim izborima 2017. godine SD je osvojio 2.324 glasa, pa sada očekuju da će ponoviti rezultat koji im je donio 14 odbornika.

"Tako da značajno utičemo na donošenje svih odluka. Učestvovali smo u poboljšanju kvaliteta života građana", kazao je Dragan Zečević iz nikšićkog SD-a.

Vladimiru Jokoviću iz koalicije Za budućnost Crne Gore u sjećanju su lokalni izbori 2012. godine kada je opozicija pobijedila DPS, pa vjeruje da će se to dogoditi i 30. avgusta,ali i da ce opozicija formirati vlast. Ohrabreni su i masovnim litijama u Nikšiću, koje nisu bile samo bunt protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Jako, jako zadovoljan odzivom i brojem mladih na litijama, onih koji su tek stekli punoljetstvo. Pokazali su da više neće da trpe diktaturu. U Nikšiću ništa ne ide naprijed. Ko god neki dinar stekne seli iz Nikšića i to je dokaz da ova vlast nije sposobna ništa da uradi u ekonomiji Nikšića", kazao je Joković.

Zbog nagomilanog nezadovoljstva, izazvanog urušenim standardom i sve izrazitijim socio-ekonomskim razlikama, dobru izlaznost i izborni rezultat očekuju Demokrate koje predvode koaliciju Mir je naša nacija.

"Obišli 16.000 domaćinstava i vidimo da je narod jako nezadovoljan, sit je lažnih obećanja i neispunjenih očekivanja, bahaćenja i bogaćenja svih funkcionera DPS-a koji ubiraju stan na stan, fotelju na fotelju, platu na platu, kredit na kredit. S druge strane, u Nikšiću je u odnosu na prošlu godinu zaposleno 2.000 manje ljudi", kazao je Marko Mitrović iz koalicije Mir je naša nacija.

Iz koalicije Crno na bijelo, koju okuplja URA, kao svoju prednost ističu to što su animirali intelektualce, univerzitetske profesore i stručnjake iz raznih oblasti, a upravo, kako kažu, takvi kadrovi fale državnoj upravi. Tvrde da u Nikšiću imaju 15 posto podrške.

"U jednom momentu ste imali Miga Stijepovića za ministra prosvjete. Sve vam je jasno ako se tako biraju kadrovi, da takva država ima ozbiljne probleme u svom funkcionisanju. Država Crna Gora teško da može izdržati jos jedan udar takvih DPS kadrova i zato je neophodno da dođe do promjena i vjerujem da će do njih i doći", kazala je Tatjana Bečanović iz koalicije Crno na bijelo.

SDP sebe vidi kao odlučujući faktor u budućoj vladi. Na pitanje da li su nakon izjave Raška Konjevića da bi ponovo mogli pregovarati sa DPS-om bliži vladajućoj partiji ili opoziciji, odgovaraju:

"Svi oni koji su za evropsku Crnu Goru, za Crnu Goru u Evropskoj uniji 2024. godine, sa prosječnom platom 700 eura mogu sa nama razgovarati", poručuje Željko Nikolić iz SDP-a u Nikšiću.

Iz tri opozicione koalicije imaju poruku za građane koji se još kolebaju za koga da glasaju.

"Svi oni koji rade ostaće na radnim mjestima, nikakvog revanšizma neće biti prema bilo kome, neće niko dovoditi u pitanje samostalnost Crne Gore niti njene međunarodne ugovore", kazao je Joković.

"Radićemo na sprječavanju egzodusa mladog stanovništva iz Nikšića u inostrane zemlje, obnovu posrnule industrije kako bismo otvorili nova radna mjesta", ističe Mitrović.

"Moć nema DPS, moć ima građanin koji je slobodan i izlazi na izbore i glasa onako kako misli da treba", poručuje Tatjana Bečanović.

Na parlamentarnim izborima učestvuju još dvije albanske koalicije Sad je vrijeme i Jednoglasno, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatska reformska stranka, dok je još neizvjesno hoće li učestvovati Socijalisti Crne Gore.

Bonus video: