"Sve je to nečinjenje Opštine, jer je njima daleko Risan od Kotora"

Kroz Risan turisti samo prolaze

"Samo bih tažila od odgovornih da ga promovišu kao Perast. Potencijala ima čak više nego Perast", kazala je mještanka Ljubica

15281 pregleda 33 reakcija 2 komentar(a)
Risan, Foto: Printscreen YouTube
Risan, Foto: Printscreen YouTube

Dok su luksuzni hoteli i rizorti promijenili sliku primorja i dosta manjih mjesta na obali učiili poznatijim i atraktivnijim za turiste, najstarije naselje u Boki Kotorskoj – Risan, posljednjih decenija stagnira.

Risan je poznat kao najstarije naselje u Boki Kotorskoj, a nekada važan trgovački i turistički centar. Danas je prepoznat po Specijalnoj bolnici Vaso Ćuković i Domu za stare, a turisti kroz ovo naselje uglavnom prolaze.

"Ja stalno govorim pošto sam starosjedilac, da je Risan dočekao kletvu imao pa nemao. Javašluk i bezakonje na svaku stranu", kaže mještanka Ljubica Katurić.

Slike nekada poznatog primorskog gradića sa milenijumskom istorijom i kulturom, danas pokazuju da je Katurić s pravom ogorčena odnosom nadležnih prema ovom mjestu.

"Mi ovdje imamo ruševine, možemo ratne filmove snimati koliko ih je. Sve je to nečinjenje Opštine, jer je njima daleko Risan od Kotora, a mislim da treba da im bude malo bliže i da dovedu Risan barem onako kako ga pamtimo."

Katurić tako podsjeća nadležne na davna obećanja o zaštiti čuvene ulice Gabela koja se još uvijek svakodnevno uništava, na čuvenu risansku pjacu i trg koji su zapušteni i pretvoreni u neuređeni parking. Tu su i nedovršeni Dom kulture koji nikako da se stavi u funkciju, neuređena riva, ali i poznati hotel Teuta svojevrsna okosnica turizma koji godinama ne radi.

Da je problema u Risnu mnogo svjestan je i Špiro Čučković, predsjednik Savjeta MZ, izabran decembra prošle godine. Optimista je jer su, kako kaže, u novom Savjetu mladi ljudi puni energije i ideja za dobro svog mjesta.

"U Risnu je bolje mnogo nego što je bilo prije recimo godinu dana. Pokrenuli smo jednu akciju unaprjeđenja ukupnog života i razvoja Risna. Sve je to u saradnji i uz podršku Opštine", rekao je Čučković.

Obnovljen je drvored palmi koje je uništio surlaš. Čučković uskoro obećava i nove projekte.

U planu im je zabrana saobraćaja Gabelom i rješavanje velikog broja ruševina u ovoj ulici. Namjeravaju i da ožive čuvenu pjacu koja bi osim za trgovinu uveče služila i kao pozornica. U turističke svrhe namjeravaju da prilagode zadužbinu Ljubatovića. A mještanka Ljubica ima plan i kako opet dovesti turiste u Risan.

"Samo bih tažila od odgovornih da ga promovišu kao Perast. Potencijala ima čak više nego Perast."

 
Preporučujemo za Vas