Kroz Risan turisti samo prolaze

"Samo bih tažila od odgovornih da ga promovišu kao Perast. Potencijala ima čak više nego Perast", kazala je mještanka Ljubica

15391 pregleda 33 reakcija 2 komentar(a)
Risan, Foto: Printscreen YouTube
Risan, Foto: Printscreen YouTube

Dok su luksuzni hoteli i rizorti promijenili sliku primorja i dosta manjih mjesta na obali učiili poznatijim i atraktivnijim za turiste, najstarije naselje u Boki Kotorskoj – Risan, posljednjih decenija stagnira.

Risan je poznat kao najstarije naselje u Boki Kotorskoj, a nekada važan trgovački i turistički centar. Danas je prepoznat po Specijalnoj bolnici Vaso Ćuković i Domu za stare, a turisti kroz ovo naselje uglavnom prolaze.

"Ja stalno govorim pošto sam starosjedilac, da je Risan dočekao kletvu imao pa nemao. Javašluk i bezakonje na svaku stranu", kaže mještanka Ljubica Katurić.

Slike nekada poznatog primorskog gradića sa milenijumskom istorijom i kulturom, danas pokazuju da je Katurić s pravom ogorčena odnosom nadležnih prema ovom mjestu.

"Mi ovdje imamo ruševine, možemo ratne filmove snimati koliko ih je. Sve je to nečinjenje Opštine, jer je njima daleko Risan od Kotora, a mislim da treba da im bude malo bliže i da dovedu Risan barem onako kako ga pamtimo."

Katurić tako podsjeća nadležne na davna obećanja o zaštiti čuvene ulice Gabela koja se još uvijek svakodnevno uništava, na čuvenu risansku pjacu i trg koji su zapušteni i pretvoreni u neuređeni parking. Tu su i nedovršeni Dom kulture koji nikako da se stavi u funkciju, neuređena riva, ali i poznati hotel Teuta svojevrsna okosnica turizma koji godinama ne radi.

Da je problema u Risnu mnogo svjestan je i Špiro Čučković, predsjednik Savjeta MZ, izabran decembra prošle godine. Optimista je jer su, kako kaže, u novom Savjetu mladi ljudi puni energije i ideja za dobro svog mjesta.

"U Risnu je bolje mnogo nego što je bilo prije recimo godinu dana. Pokrenuli smo jednu akciju unaprjeđenja ukupnog života i razvoja Risna. Sve je to u saradnji i uz podršku Opštine", rekao je Čučković.

Obnovljen je drvored palmi koje je uništio surlaš. Čučković uskoro obećava i nove projekte.

U planu im je zabrana saobraćaja Gabelom i rješavanje velikog broja ruševina u ovoj ulici. Namjeravaju i da ožive čuvenu pjacu koja bi osim za trgovinu uveče služila i kao pozornica. U turističke svrhe namjeravaju da prilagode zadužbinu Ljubatovića. A mještanka Ljubica ima plan i kako opet dovesti turiste u Risan.

"Samo bih tažila od odgovornih da ga promovišu kao Perast. Potencijala ima čak više nego Perast."

Bonus video: