Tomić: Školska godina će definitivno početi 1. oktobra

"IJZ sprema smjernice i preporuke. Danas bi trebalo da izrade uputstvo koje ćemo proslijediti školama koje će biti dužne da ispune uslove. Svaka škola će imati poseban akcioni plan", objasnio je Tomić

20983 pregleda 259 reakcija 4 komentar(a)
Veljko Tomić, Foto: Printscreen YouTube
Veljko Tomić, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 24.08.2020. 19:22h

Da će školska godina definitivno početi 1. oktobra saopštio je Veljko Tomić iz Ministarstva prosvjete, gostujući u "Bojama jutra".

"Imamo plan B, ali učinićemo sve da đaci krenu 1. oktobra u školu."

Tomić je kazao da je Ministarstvo prosvjete stvorilo uslove za redovan početak školske godine ali na brojnim sastancima sa čelnicima Instituta za javno zdravlje (IJZ), Ministarstvom zdravlja i drugim institucijama, procijenjeno je da nije vrijeme da se krene 1. septembra.

"IJZ sprema smjernice i preporuke. Danas bi trebalo da izrade uputstvo koje ćemo proslijediti školama koje će biti dužne da ispune uslove. Svaka škola će imati poseban akcioni plan", objasnio je Tomić.

On je rekao da je Ministarstvo 17. avgusta počelo sa pripremom online nastave za prvi klasifikacioni period koja može biti jedan vid porške.

Istakao je da se još uvijek traži idealan model.

"Jedna od opcija je bila da dio učenika pohađa nastavu, a jedan da uči online, ili da jedne nedelje uče online a sljedeće fizički posjećuju školu, sve su to razni mogući modeli", kazao je Tomić.

Navodi da postoji mogućnost da će faliti kadar kada se učenici podijele po grupama, ali da će biti angažovan dodatni kadar.

Dodatno će se voditi računa o higijeni.

Tomić je objasnio da imamo veliki broj škola, međutim određeni broj čine seoske škole i tu neće biti nikakvih problema da se mjere sprovedu.

"Vrtići neće početi sa radom prije 1. oktobra", zaključio je.

Bonus video: