Dvosmjerne biciklističke staze na Zabjelu i ulici Ivana Milutinovića nisu predviđene PUP-om: Vlast prekršila zakon

"Pretvaranje jedne trake u dvosmjernu biciklističku stazu apsolutno se ne može smatrati kao manje odstupanje i apsolutno je nezakonito i negdje je bio posao gradonačelnika Ivana Vukovića i kompletnog Glavnog grada da znaju šta je to što je predviđeno planovima i da to sprovedu. Nažalost, oni ne samo da to nisu uradili nego su na terenu uradili nešto što je suprotno i nezakonito jer svaki urbanistički plan apsolutno ima snagu zakona i moraju se poštovati preporuke koje ti planovi daju”

25023 pregleda 198 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Nova dvosmjerna biciklistička staza na Zabjelu najavljena je kao doprinos Glavnog grada povećanju urbane mobilnosti, a slično je bilo i sa stazom u ulici Ivana Milutinovića, pored Sportskog centra „Morača“.

Ipak, kako otkriva Istraživački centar MANS-a, staze nisu bile predviđene Prostorno-urbanističkim planom Podgorice, a ni nižim planskim dokumentima.

Naime, PUP, kao krovni plan za Podgoricu, ulice na kojima su izgrađene staze, definiše kao glavne gradske ulice, bulevarskog profila, koje moraju imati po dvije saobraćajne trake u oba smjera. Međutim, to više nije slučaj nakon što je Glavni grad odlučio da na jednoj od tih traka izgradi biciklističke staze.

Izgradnju staza mimo plana u nadležnom sekretarijatu Glavnog grada vide kao manja odstupanja.

„Prostornim urbanističkim planom Glavnog grada Podgorica data je mogućnost manjih odstupanja od trasa saobraćajnica utvrđenih grafičkim dijelom plana kao posljedica dalje detaljnije razrade (kroz plansku i projektnu dokumentaciju) i postizanja boljih saobraćajno-tehničkih rješenja.“ odgovorili su iz sekretarijata

"Pretvaranje jedne trake u dvosmjernu biciklističku stazu apsolutno se ne može smatrati kao manje odstupanje i apsolutno je nezakonito i negdje je bio posao gradonačelnika Ivana Vukovića i kompletnog Glavnog grada da znaju šta je to što je predviđeno planovima i da to sprovedu. Nažalost, oni ne samo da to nisu uradili nego su na terenu uradili nešto što je suprotno i nezakonito jer svaki urbanistički plan apsolutno ima snagu zakona i moraju se poštovati preporuke koje ti planovi daju”, kazao je Lazar Grdinić iz MANS-a

Pola miliona eura potrošeno je na rekonstrukciju glavnog gradskog bulevara, a u MANS-u upozoravaju da ovog projekta nije bilo u planovima Glavnog grada.

Rekonstrukcija Bulevara Svetog Petra Cetinjskog,tako nije bila predviđena Programom uređenja prostora Glavnog grada za ovu godinu, a ni Planom javnih nabavki. Ovih radova nema ni u planovima Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, niti opštinskog preduzeća „Putevi“.

Glavni Grad odlučio je ipak da rekonstrukciju bulevara počne u sred predizborne kampanje

“Osim 220 hiljada eura koje Glavni grad planira da potroši za izgradnju biciklističkih staza u PG i ovih pola miliona za gradski bulevar – to je novac svih nas koji se opet koristi kao bankomat vladajuće partije umjesto da se koristi za nešto što su realne potrebe građane. Te realne potrebe građana su interesi svih nas i nažalost ti interesi su i ovoj kampanji na neki način podređeni interesima vladajuće partije, apsolutno stavljeni u upotrebu kampanje za ovogodišnje parlaemntarne izbore”, kazao je Lazar Grdinić.

Funkcionerska kampanja, odnosno korišćenje tzv. institucionalne prednosti jedno je od glavnih obilježja ovogodišnje preizborne kampanje, uprkos izvještajima posmatračke misije ODIHR-a.iz 2018-te , koja je to konstatovala nakon izbora za Predsjednika CG.

Bonus video: