Korona ih nije zaustavila: Bolnica u Risnu zbrinjava pacijente sa ortopedskim i neurohirurškim problemima

Ova ustanova je u oba talasa zaraze novim virusom označena kao "čista bolnica"

12098 pregleda 228 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz Specijalne bolnica "Vaso Ćuković" u Risnu, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Specijalne bolnica "Vaso Ćuković" u Risnu, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Od početka jula i izbijanja drugog talasa koronavirusa, Specijalna bolnica "Vaso Ćuković" u Risnu zbrinjava sve pacijente u Crnoj Gori sa ortopedskim i neurohirurškim problemima.

Za manje od dva mjeseca obavili su preko 200 operacija.

Korona nije zaustavila ni rekonstrukciju na koju bolnička zgrada čeka 40 godina.

Iako su se nadali da će nastaviti započetu saradnju usavršavanja kadra sa stručnjacima iz Beograda i Zagreba, pandemija koronavirusa je Specijalnoj bolnici u Risnu donijela nove izazove.

Ova ustanova je u oba talasa zaraze novim virusom označena kao "čista bolnica" za zbrinjavanje ortopedskih i neurohirurških pacijenata iz cijele Crne Gore.

"Od 1. jula do današnjeg dana urađeno je 150 ortopedskih i 61 neurohirurška operacija. Kada zbrojimo te brojke i uporedimo sa prošlom godinom, cifre su za nas zadivljujuće. Godina za nama pokazala je da ova bolnica itekako ima potencijala da ne samo bude vodeća u našoj zemlji, nego i u regionu", istakao je Ddr Vlado Popović, direktor Specijalne bolnice "Vaso Ćuković".

Veliki broj pacijenata, donio je dosta posla Radiloškoj službi.

"Od početka godine u našoj ustanovi je odrađeno 2.400 skenerskih pregleda. Od toga je 580 pregleda urađeno od 1. jula. Što se tiče rendgentskih pregleda 6.100, a u periodu korone 1.400 pacijenata". kazao je dr Nikola Luburić, načelnik radiološke službe.

Bili bi još uispješniji da bolnici ne fali kadra, posebno srednjemedicinskog.

Ali, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, kažu, i to će se promijeniti.

"Trenutno u našoj bolnici postoji 95 pacijenata koji su uglavnom nepokretni ili polupokretni. Sav noseći posao oko njih, nose sestre kojih nemamo u dovoljnom broju. Ima umora, ali kad vidite da ima rezultata i da su rezultati pozitivni, onda umor savladate", kazala je Ljiljana Krivokapić, glavna sestra bolnice.

A zaposlene i pacijente čekaju bolji dani jer je u toku rekonstrukcija bolničke zgrade, poslije 40 godina.

To će, tvrdi direktor bolnice, zajedno sa novom opremom u operacionim salama i u intenzivnoj jedinici doprinijeti boljim uslovima rada.

"Počela je zamjena fasade a nadam se i zamjena krova. To je projekat od vittalnog značaja za našu ustanovu. To je jedan od početnih koraka ka definitivnog cilju, komplentne rekonstrukcije samog spoljašnjeg izgleda biolnice, ali i bolničkog kruga i prijemno-urgentnog bloka", kazao je Popović.

Iz risanske bolnice mole za strpljenje pacijente koji čekaju liječenje, a čije zbrinjavanje zbog epidemije nije prioritetno.

Bonus video: