Vojnicima koji su prepoznati kao opozicioni birači biće osporeno pravo da izađu na izbore?

Da se vojnici spremaju za privremeni premještaj, potvrdilo je i više izvora Televizije Vijesti iz Vojske

45778 pregleda 93 reakcija 60 komentar(a)
Pripadnici Vojske Crne Gore (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti
Pripadnici Vojske Crne Gore (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon afere sa Dušicom Vulić, članicom podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Vojska Crne Gore ponovo je u fokusu javnosti, ovog puta zbog pritisaka na zaposlene.

Kako tvrde u Radničkoj partiji pojedinim pripadnicima Vojske iz Nikšića i Pljevalja, koji su prepoznati kao opozicioni birači, planira se osporiti pravo da izađu na izbore, tako što će u narednih sedam dana biti privremeno raspoređeni na službu u drugim gradovima.

Do istih saznanja došla je i Televizija Vijesti, dok iz Ministarstva odbrane do emitovanja ovog priloga nijesu odgovorili da li će se vojnicima omogućiti glasanje i da li će to biti putem pisma, gdje se, kako tvrde naši sagovornici, takođe otvara prostor za zloupotrebe.

Pritisak na zaposlene u Vojsci i kršenje njihovih osnovnih ljudskih prava, prije dva dana dostigao je vrhunac, tvrde iz Radničke partije.

Nakon što je, kako tvrde, pukovnik Zoran Vukadinović prošle sedmice pozivao vojnike da se izjasne da li će glasati za DPS, uslijedila je nova selekcija, ovog puta predvođena potpukovnikom Žarkom Vojinovićem.

Tako je, tvrde, formiran vod od 13 vojnika iz Nikšića koji su glasači opozicije a koji će privremeno biti raspoređeni van mjesta prebivališta.

"Da narednih sedam dana budu raspoređeni u karauli Kula u Rožajama, da se na dan izbora ne bi našli u svojim rodnim mjestima, čime će im biti onemogućeno da glasaju na izborima", istakao je Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije.

Iz Ministarstva odbrane do emitovanja priloga, Televiziji Vijesti nijesu odgovorili na ove optužbe kao i kako bi vojnici glasali u ovom slučaju i da li bi to bilo putem pisma.

Vučinić tvrdi da bi i tako došlo do zloupotreba, ali da drugog načina gotovo da nema.

"Iz koalicije Za budućnost Crne Gore svakako ćemo se pobrinuti da svako ostvari svoje biračko pravo, ali znate koliko je Rožaje udaljeno iz Nikšića kao i sama karaula i koliko je to moguće na sam dan izbora", rekao je Vučinić.

Da se vojnici spremaju za privremeni premještaj, potvrdilo je i više izvora Televizije Vijesti iz Vojske.

Tako jedan vojnik, koji je u službi skoro 30 godina, kaže da je za sve to vrijeme bilo pritisaka uoči izbora, ali da se ovako drastične stvari nijesu dešavale, te da ne pamti da je neko uoči glasanja privremeno raspoređivan.

Zdravko Kasalica, predsjednik Sindikata odbrane i Vojske za Televiziju Vijesti kaže da je na djelu bezočna zloupotreba zakona i pokušaj oduzimanja svih sloboda građanina u uniformi, pa čak i jednog od najosnovnijih – biračkog prava.

"Od Nove godine na ovamo je niz slučajeva uskraćivanja prava na izražavanje vjerskih sloboda, na slobodu sindikalnog udruživanja, neobjašnjivih "potreba službe" da se ljudi upućuju na rad u druge gradove, a sada kao što možete da vidite i perfidnog oduzimanja prava na glas", rekao je Kasalica.

On je rekao da je Sindikat duži niz godina upozoravao Ministarstvo odbrane i Vladu o drastičnom kršenju ljudskih prava i sloboda pripadnika Vojske ali da je samo Ministarstvo, na čelu sa Predragom Boškovićem, nosilac ovog ponasanja pa je pozvao sve svoje kolege da se dostojanstveno suprotstave takvom odnosu.

Bonus video: