Građani ne čitaju izborne programe: Šta partije i koalicije nude uoči izbora 30. avgusta?

Analitičar Zlatko Vujović konstatuje kako u opredjeljenju birača, prednost u odnosu na izborni program, ima liderstvo, ali i klijentelistički odnos

18113 pregleda 3 komentar(a)
Zbirna izborna lista za parlamentarne izbore 30. avgusta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Zbirna izborna lista za parlamentarne izbore 30. avgusta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dvoipomjesečna izborna kampanja u uslovima korona - krize ulazi u finiš.

Zbog specifičnih uslova, izborni pogrami, čini se, u još manjoj mjeri su stigli do građana.

I dok su se na terenu nametnule teme odbrane države i svetinja, analitičari kažu kako sami građani i ne čitaju programe, ali da je važno na koji način su partije predstavile ono što nude.

Zlatko Vujović konstatuje kako u opredjeljenju birača, prednost u odnosu na izborni program, ima liderstvo, ali i klijentelistički odnos.

Bolji život građana, Demokratska partija socijalista (DPS) postavlja kao svoj ključni cilj izbornog programa i na ovim izborima.

Nakon 30 godina neprekidne vlasti, u dokumentu na 39 strana DPS kao novinu najavljuje snažan razvoj informacionih tehnologija.

Jedno od obećanja je i druga dionica auto-puta od Mateševa do Andrijevice, iako ne objašnjavaju od kog novca će se graditi.

Insistiraju i dalje na spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, poručujući da vjerski objekti treba da budu spomenici vjere i kulture, a ne mjesta za politička i nacionalna prebrojavanja.

Izborni program koalicije "Za budućnost Crne Gore" sadrži preko 700 mjera kako bi se zemlja pomakla, kako kažu, sa ivice ambisa.

Međutim jedna od ključnih stvari koje koalicija predvođena Demokratskim frontom (DF) najavljuje da će uraditi je drugačiji pristup ekonomiji i trošenju državnog novca.

Kako kažu, mora se prestati sa poltikom da se troši više nego što se ima, a onda zadužuje pod nepovoljnim uslovima.

Među urgentnim otklonima u odnosu na aktuelnu vlast, jeste kompletna reforma sudstva.

Koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore – "Mir je naša nacija", u svom izbornom programu poručuje da nikada neće dozvoliti otimanje imovine crkava i vjerskih zajednica.

U ovoj koaliciji, program baziraju na suprotnosti svemu onome što je radila dosadašnja vlast.

Potenciraju borbu protiv korupcije i kriminala, te da će državi i građanima vratiti sve što im je oteto.

Poručuju i da će povećati minimalne plate i penzije.

Koalicija "Crno na bijelo" najavljuje usvajanje Zakona o porijeklu imovine I lustraciji, oduzimanje novca stečenog kriminalom i njegovo ulaganje u razvoj zdravstvenog i obrazovnog sistema, raskidanje ugovora štetnih po državu, smanjenje cijena struje, te uvođenje dječjeg dodatka za svu djecu do 15. godina I besplatne udžbenike za sve osnovce.

Brendirali bi Crnu Goru kao jedinu ekološku državu u svijetu i zabranili gradnju malih hidorelektrana.

Socijaldemokratska partija (SDP) obećava prosječnu zaradu od 700 eura, i minimalnu od 300, do 2024. a poručuju da nikome neće dozvoliti da negira državu i identitet.

Obećavaju da će naplatiti stotine miliona eura poreza od tajkuna i pomagati razvoj domaćeg biznisa.

Za četvorogodišnji mandat obećavaju i završetak pregovora sa EU.

Socijaldemokrate (SD) u svom izbornom porgramu ističu da je crnogorskoj ekonomiji potreban novi razvojni model, koji se neće, kao do sada, bazirati isključivo na akumulaciji kapitala, već na produktivnosti.

Izgradnja neophodne infrastrukture, jačanje domaće proizvodnje, ravnomjeran regionalni razvoj i pravedna raspodjela stvorenog, su ključni djelovi njihovog programa.

Ipak, analitičar Zlatko Vujović ocjenjuje da izborni programi partija nijesu opredjeljujući za glasače u Crnoj Gori.

Birači, na prvu loptu, najčešće glasaju po identitetskom principu.

"Drugi nivo tog odlučivanja jeste kako su, prije svega, iskomunicirale partije što one nude, Realno gledajući, naši građani ne čitaju programe, na kraju krajeva, ni političkim partijama nije stalo do svojih programa", istakao je Vujović

I u samoj podjeli partija na harizmatske, programske i klijentelističke, Vujović traži odgovor na pitanje – šta je za građane Crne Gore opredjeljujuće prilikom glasanja

"Da li se na čelu partije nalazi harizmatski lider je prilično dominantan i nekim biračima nije značajno da li je programski to utemeljeno ili ne, i s druge strane, klijentelistički odnosi - vidjeli ste da političke partije vlasti onako prilično široko zlupotrebljavaju državne resurse, ali i opozicija u onim opštinama u kojima je bila na vlasti", rekao je on.

Na parlamentarnim izborima naredne nedjelje, glasači će na biračkom listiću birati između 11 izbornih lista.

Bonus video: