Pljevlja: Radnici JP "Komunalne usluge" nastavljaju štrajk, duguje im se 16 plata

Pored održavanja pijace i azila za pse, radnici ovog preduzeća zaduženi su za sahrane i održavanje pljevaljskog groblja. Iako, po zakonu, ne mogu da obustave sahranjivanje, ne znaju do kada će moći da izdrže

8991 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Pljevljima, Foto: Printscreen YouTube
Sa protesta u Pljevljima, Foto: Printscreen YouTube

Radnici preduzeća “Komunalne usluge” iz Pljevalja nastavlili su svakodnevne proteste jer im se duguje čak 16 plata.

Štrajkuju od 19. avgusta, a pored zarada traže i deblokadu računa preduzeća, kako bi nastavili sa radom. Iz Opštine su najavili da će im dati novčanu pomoć iz budžetske rezerve.

"Radim 45 godina u ovoj firmi, ne mogu da odem u penziju, nije mi uplaćen radni staž. To je sve došlo do ove situacije, sad što imaju, a para se nema, plaćam taksi da idem na posao, da se vraćam. To je sve što bih mogao… za hranu da ne pričam i ovo ostalo", kaže Fikret Ćirlija, radnik Komunalnih usluga Pljevlja.

"Škola ide, ne znam kako ćemo to da to da bude sa knjigama, dobro ajde knjige su besplatne, ali treba kupiti sve drugo, odjecu i obuću. Loše", dodaje Hristina Spajić.

Pored održavanja pijace i azila za pse, radnici ovog preduzeća zaduženi su za sahrane i održavanje pljevaljskog groblja. Iako, po zakonu, ne mogu da obustave sahranjivanje, ne znaju do kada će moći da izdrže.

"Više nemamo snage ni moći gladni da kopamo grobove, jer to ručno krampa i lopata radi, nemamo više snage da iskopamo jedan grob. Znači najpametnije bi bilo da mi, dok nam ne isplate plate, stanemo sa poslovima, paščad da ne hranimo. Paščad hrane, a nas neće", kažeRajko Kotlaja.

Iz Opštine podsjećaju da su više puta razgovarali sa upravom preduzeća čiji su osnivač, a čiji ukupni dugovi premašuju 700 hiljada eura.

Prvi čovjek grada kaže da radnici nisu krivi za ovo teško stanje.

"Ono što Opština može da pomogne jeste da kroz određena davanja pomoći iz dijela budžetske rezerve, prepoznavajući sindikalni zahtjev za teško stanje radnika. Mi smo toga svjesni, da je prelazni period iz ljeta u jesen, period pripremanja djece za školu, period pripremanja ogrjeva, zimnice", kazao je predsjednik opštine Pljevlja, Igor Golubović.

Iz Opštine nisu mogli da preciziraju koji će iznos radnicima leći na račun do 1. septembra, a obećana im je još jedna isplata do 5.-og.

"Nije bila predizborna priča sa predsjednikom, ovdje nema ma ništa od politike, ovo su stvarno zahtjevi nevoljnih ranika koji 16 mjeseci nisu primili platu i to je to", kazao je Radivoje Bujišić, jedan od radnika.

Radnici pored zaostalih zarada traže i deblokadu računa, kao i rok od 100 dana, kako bi dali šansu novom menadžmentu za koji vjeruju da može da ih izvuče iz krize.

Bonus video: