Crna Gora izbore dočekuje u krizi

"Jučerašnje poruke, prije svega direktora Uprave policije, nevjerovatno podsjećaju na poruke bivšeg direktora Uprave policije iz perioda 2016., čak i po terminu – nekoliko dana pred izbore, što je u demokratskim zemljama nedopustivo da neko sa pozicije direktora policije saopštava manje – više političke stavove", kazao je Žugić

7227 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Buduću parlamentarnu većinu opredijeliće izlaznost i to koliko je birača DPS-a promijenilo svoje političko opredjeljenje zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, procjenjuje politički novinar Vlado Žugić.

Jedanaeste parlamentarne izbore Crna Gora dočekuje ne samo u političkoj, već i institicionalnoj, zdravstvenoj i nadolazećoj ekonomskoj krizi, konstatuje novinar Žugić.

"Da bi se to riješilo neko treba da ima stabilnu, jaku većinu, da ima odgovornu i poštenu vlast. To ne prepoznajem u ovom trenutku na političkoj sceni, i mislim da ovi izbori neće riješiti nijedno od otvorenih pitanja u Crnoj Gori", kazao je Žugić.

On strahuje da će sam izborni dan biti proizvod svega što su, kako kaže, vlast i institucije činile u prethodnon periodu, uključujući nerIješavanje brojnih afera i ignorišući zahtjeve opozicije i javnosti.

"Jučerašnje poruke, prije svega direktora Uprave policije, nevjerovatno podsjećaju na poruke bivšeg direktora Uprave policije iz perioda 2016., čak i po terminu – nekoliko dana pred izbore, što je u demokratskim zemljama nedopustivo da neko sa pozicije direktora policije saopštava manje – više političke stavove. Sa druge strane, rekao bih da opozicija u odnosu na 2016. ima drugačiju strategiju, ne napadaju se međusobno, i čini mi se da kreiraju ambijent gdje su oni pobjednici u istoj mjeri koliko i vlast, tako da strahujem kako će izgledati taj izborni dan, ne bih se iznenadio da obje strane proglase pobjedu", navodi Žugić.

Konstatuje da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nikad nije bila angažovanija u posljednjih 20-ak godina, dodajući da je teško odrediti koliko će to i kako uticati na rezultat izbora

"Jedno od ključnih pitanja, koje će odrediti rezultat izbora, je to koliko će birača, simpatizera DPS-a koji, bilo da su šetnjom na litijama, bilo intimno podržavali SPC, na sami dan izbora odlučiti da glasa za neku opozicionu grupaciju, ili da ostane kući, što ide u korist vladajućoj partiji - da li će radije izabrati duhovnog od svog svetovnog oca."

Žugić konstatuje i kako su afere iz ovog predizbornog perioda, poput posljednje "Teren te ne prepoznaje" samo nastavak dugogodišnjih zloupotreba i pritisaka koje DPS primjenjuje nad biračima.

Žugić zaključuje i od čega će dominantno zavisiti buduća većina.

"Vrlo je moguće da će od SDP-a i URA-e zavisiti buduća većina, ali opet kažem, to zavisi od dvije stvari - prva je izlaznost, a druga koliko je birača DPS-a promijenilo svoje političko opredjeljenje, dominantno zbog litija i Zakona o slobodi vjeroispovijesti", zaključio je Žugić.

Bonus video: