Dozvoljen izlazak iz samoizolacije radi glasanja, kao i glasanje u bolnici

Građani koji su u karantinu ili samoizolaciji, a mjera im je određena prilikom ulaska u zemlju ili jer su kontakt potvrđenog slučaja, mogu da izađu u periodu od sedam do 20 sati kako bi ostvarili biračko pravo uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.)

52096 pregleda 373 reakcija 32 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na koronavirus, moći će na dan izbora u nedelju 30. avgusta privremeno da izađu radi glasanja i nakon toga se vrate u karantin ili dom, dok će oni koji su pozitivni, a koji se nalaze na kućnom liječenju moći da glasaju putem pisma, kao i oni koji se nalaze na bolničkom liječenju.

To je navedeno u naredbi, koju je na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) noćas donijelo Ministarstvo zdravlja, a u koju je Tevizija Vijesti imala uvid.

Građani koji su u karantinu ili samoizolaciji, a mjera im je određena prilikom ulaska u zemlju ili jer su kontakt potvrđenog slučaja, mogu da izađu u periodu od sedam do 20 sati kako bi ostvarili biračko pravo uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.).

Glasanje je omogućeno i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti i nalaze se na kućnom liječenju.

Međutim, oni mogu da glasaju samo putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kom su smješteni i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera.

Odlučeno je i da građani koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju.

Povjerenici su prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma takodje dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog odijela, visoko filtracione maske, vizira, rukavica, adekvatne obuće ili zaštite za obuću i dr.) u skladu sa preporukama Državne izborne komisije (DIK), piše u naredbi DIK.

Bonus video: