Lažni poziv na litiju u Nikšiću: Crkva pozvala građane da se raziđu

"Zamolio bih sve ljude da ovo što je narod svojom slobodom, ljubavlju, trudom, molitvom i mukom izvojevao cijelu ovu godinu- da to neko ne pokvari. Imamo mnogo nedobronamjernih ljudi", rekao je Sloboban Jokić, sveštenik Eparhije budimljansko-nikšićke

34703 pregleda 39 reakcija 7 komentar(a)
Večeras u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Večeras u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Nikšiću je za večeras preko društvenih mreža najavljeno održavanje velike litije povodom, kako se navodi u pozivu, narodne pobjede u odbrani svetinja.

Ipak, do održavanja litije nije došlo, dijelom jer joj je prethodila pucnjava u Ulici šeste crnogorske, a dijelom jer su iz crkve pozvali građane koji su se okupili na Trgu Šaka Petrovića da se raziđu, jer oni sa najavljenim događajem nijesu imali nikakve veze.

Još jednom su ponovili da ovih dana nijesu poželjna bilo kakva okupljanja ispred vjerskih objekata i da građani pričekaju sa slavljem.

Posredstvom društvenih mreža na Trgu Šaka Petrovića najavljena je velika litija "povodom narodne pobjede u odbrani svetinja".

Ipak, ubrzo je stigao demant, pa je veći broj građana koji se prethodno okupio počeo da se razilazi.

Okupljanju ispred crkve na koje se naročito pozivalo putem fejsbuka, prethodila je pucnjava u Ulici šeste crnogorske preko puta Filozofskog fakulteta.

Iz Uprave policije nezvanično je saopšteno Televiziji Vijesti da je iza 18 sati došlo do upotrebe vatrenog oružja, da je lice koje je pucalo identifikovano i privedeno u službene prostorije, te da je oružje pronađeno i izuzeto.

O svemu je upoznati nadležni državni tužilac.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, ovaj događaj ima veze sa slavljem pojedinih stanara tog kvarta.

Osim građana koji žive u blizini, ovo je uznemirilo i sveštenike Sabornog hrama, iz kog poručuju da narod ima pravo da proslavlja, ali da još nije vrijeme za to.

"Zamolio bih sve ljude da ovo što je narod svojom slobodom, ljubavlju, trudom, molitvom i mukom izvojevao cijelu ovu godinu- da to neko ne pokvari. Imamo mnogo nedobronamjernih ljudi", rekao je Sloboban Jokić, sveštenik Eparhije budimljansko-nikšićke.

Jokić je naglasio da sa za večeras najavljenom litijom crkva nema nikakve veze i da se narod pridržava onoga što je Mitropolija juče objavila u saopštenju.

"Jasno rečeno, da nema nikakvih litija i okupljanja ispred crkava i manastira ni juče ni ubuduće, niti će ih biti dok mi ne pozovemo na ono što smo davno najavili-veliku blagodarstvena litiju u cijeloj Crnoj Gori", rekao je Jokić.

Slavlje zbog sinoćnje pobjede opozicije na izborima ipak je organizovano, pa se na glavnom skveru okupio veći građana, a priređeni su bakljada i vatromet.

Bonus video: