Uljarević: Crna Gora je mala da ulazi u neku fazu kontra mintiga; Perić: Uvažavajmo jedni druge

"Za crnogorsko društvo je dobro da nikada više nemamo situaciju da jedna politička struktura zarobi društvo", naglasila je Uljarević

19197 pregleda 119 reakcija 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nema potrebe da se u Podgorici brani Kosovo, to je pitanje koje Srbija treba da riješi kroz njihov dijalog sa međunarodnom zajednicom. Nema potrebe da ulazimo u ono što su scene nasilja", rekla je u "Bojama jutra" na TV Vijesti izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević komentarišući sinoćnje incidente pristalica opozicije i vlasti u Podgorici.

Uljarević je rekla da treba biti oprezan, te da treba naći način kako bi se sukobi prevenirali.

"Crna Gora je mala da ulazi u neku fazu kontra mintiga. Imamo istorijsku traumu koju moramao da preležimo. Nikada do sada nismo mirno smijenili vlast. Da li ćemo izaći iz toga zrelije vidjećemo", istakla je Uljarević.

Ona je rekla da "nama neće niko da oduzme državu, nijedna politička struktura".

"Treba jasno da se odredi koji je budući spoljno politički pravac Crne Gore, da se radi na njenom jačanju. Jedna od naših praksi je insistiranje na podjelama. Trebalo bi racionalno da analiziramo. Treba sebi da se posvetimo", rekla je Uljarević.

Komentarišući dogovor lidera tri opozicione partije Uljarević je rekla da je važno da dogovor bude kvalitetan.

"Postoje stavke oko kojih će sigurno imati nesulglasnica. Bitno je da se to uradi što prije. Građani su glasali za kandidate na izbornim listama, oni moraju da snose političku odgovornost. Mora se znati ko nosi političku odgovornost, a ekspert ne mora imati tu odgovornost. Pitanje je da li imamo kapaciteta za taj nivo ekspertske vlade", istakla je Uljarević.

Uljarević smatra da ovo može biti tvrdi vid kohabitacije.

"Najteže će ovo pasti predsjedniku. I za jednu i drugu stranu neće biti dobro ako taj sistem zakaže. Biće zanimljivo gledati i odnos sa Skupštinom. Za crnogorsko društvo je dobro da nikada više nemamo situaciju da jedna politička struktura zarobi društvo", naglasila je Uljarević.

Politički analitičar Srđan Perić ocijenio je da pobjednici i poraženi ne treba da se obračunavaju na ulicama.

"Naše društvo je izranjavano. Ako hoćemo da iscijelimo društvo onda moramo početi da uvažavamo jedni druge. Zabrinjavajuće da dolazi do sukoba građana. Dobro je što su lideri opozicionih stranaka pozvali ljude da ostanu kući", rekao je Perić.

On smatra da prva stvar sa kojima će se nova vlast suočiti jeste borba protiv partitokratije, te da ona razara sve institucije.

Perić kaže da je izvjesno koje će partije napraviti novu vlast, mnogo je bitnije kako će se obezbijediti tzv. "tropetinska većina" koja je vrlo važna za formiranje članova Sudskog savjeta i za vrhovnog državnog tužioca. Tu je kombinitorika vrlo zanimljiva.

"Ako je ovo konačni raspored mandata, a nesporno je da jeste, onda je potrebno pored SDP-a i stranaka koje predstavljaju manjine, biće potreban još jedan glas za tropetinsku većinu, a tu u političku igru ubacuje Liberalnu partiju. Teško da bih mogao da zamislim nekog iz SD-a da podrži nekoga iz dosadašnje opozicije, a novu vlast za izbor VDT-a ili člana Sudskog savjeta", istakao je Perić.

Bonus video: