Mihailović: Zatrpani smo pozivima nezadovoljnih roditelja, nije u pitanju propust, već namjera

Mihailović je rekla da su iz tog Udruženja pisali prošle nedjelje NKT-u i ostalim nadležnim institucijama, ali da još uvijek nemaju odgovor

4988 pregleda 1 komentar(a)
Kristina Mihailović, Foto: Printscreen YouTube
Kristina Mihailović, Foto: Printscreen YouTube

To što su brojni roditelji djece školskog uzrasta ponovo u problemu jer im poslodavci ne dopuštaju da ostvare pravo na plaćeno odsustvo tokom septembra, zato što Vlada nije objavila naredbu o odgađanju školske godine u Službenom listu, Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelja smatra da nije propust već namjera.

„Zatrpani smo pozivima nezadovoljnih roditelja. Ne znaju šta da rade i kome da se obrate. Nemoguće je doći do odgovara, jer se svi prave ludi“, rekla je Mihailović u „Bojama jutra“ na Tv Vijesti .

Mihailović je rekla da su iz tog Udruženja pisali prošle nedjelje NKT-u i ostalim nadležnim institucijama, ali da još uvijek nemaju odgovor.

„Važno je da odgovore, ćutanje nije odgovor i to je nešto što je neprihvatljivo“, rekla je Mihailović, te najavila da će pisati svakom članu NKT-a pojedinačno.

Advokat Nikola Samardžić, gostujući u „Bojama jutra“, istakao je da je ovdje riječ o čudnoj pravnoj situaciji.

„Imate subvencije za propisavanje nečega ili nekog prava koji apsolutno nije utemeljeno odlukama. Imate olakšavanje kada su u pitanju uslovi za ostvarivanje nekog prava, ali pravo na plaćeno odsustvo roditelja djece uzrasta iznad predškolskog obrazovanja nemate. To je činjenica sa kojom zaposleni moraju biti upoznati i jako obazrivi kada su u pitanju zahtjevi prema njihovim poslodavcima“, rekao je Samardžić.

Samardžić je dodao da poslodavci nemaju pravni okvir na osnovu kojeg mogu u tim situacijama koje nijesu predviđene u Zakonu o radu izdjestvovati pravo na plaćeno odsustvo. Roditelji su u velikom problemu, dodao je advokat.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: