Marušić imanje koje je poklonio državi zatekao potpuno uništeno

"Zatekao sam jedan lom, jedno čudo, jedno uništenje mog imanja i moje kuće. Sve otvoreno, sve polomljeno. Dvije mašine slomljene, prozori na kupatilo slomljeni, kupatilo totalno uništeno. Ja sam ostavio 1/1, a oni su mi obećali da će biti bolje. Imam voće, uništeno je, vinograd, totalno uništen. Linija loza uništena. Jedino orahe nisu odsjekli", kazao je on Televiziji Vijesti

20268 pregleda 22 reakcija 19 komentar(a)
Dragan Marušić, Foto: Printscreen YouTube
Dragan Marušić, Foto: Printscreen YouTube

Osamdesetčetvorogodišnji Dragan Marušić iz podostroškog sela Dabovići, koji više od pola vijeka živi u Njemačkoj, tvrdi da je imanje od 15 hiljada kvadrata sa kućom, koje je prije četiri godine poklonio državi, ovog ljeta zatekao potpuno uništeno.

"Zatekao sam jedan lom, jedno čudo, jedno uništenje mog imanja i moje kuće. Sve otvoreno, sve polomljeno. Dvije mašine slomljene, prozori na kupatilo slomljeni, kupatilo totalno uništeno. Ja sam ostavio 1/1, a oni su mi obećali da će biti bolje. Imam voće, uništeno je, vinograd, totalno uništen. Linija loza uništena. Jedino orahe nisu odsjekli", kazao je on Televiziji Vijesti.

Marušić je imovinu 2016., nakon što mu je umrla kćerka, poklonio u humanitarne svrhe Centru za socijalni rad Danilovgrad. Tada je zamišljao da će neko živjeti i održavati imanje koje je decenijama stvarao. Želja mu je bila da u Daboviće i Danilovgrad dolaze djeca iz Njemačke, a da djeca odavde idu u Evropu.

Kad je poklanjao, kaže, imao je punu podršku aktuelne gradonačelnice Zorice Kovačević, a danas kad je sve uništeno neće ni da ga primi na razgovor.

"Gospođa Kovačević je došla, sve vidjela, sve privatila... Tražio sam da se sretaju djeca iz zemalja. Sve od toga ništa nje bilo. Meni je došlo do ušiju, i u uši više. Ne znam šta se moglo dogoditi, da sam sve od srca dao, a da mi se ovo dogodi", kazao je on.

Marušić tvrdi da je u sanaciju štete do sad uložio oko 8 hiljada eura. Ogorčen, presavio je tabak i podnio tužbu kojom traži da mu se vrati sve što je poklonio i da se raskine ugovor sa Centrom za socijalni rad.

Direktorica Centra za socijalni rad Danilovgrad Maja Luketić u pisanoj izjavi za TV Vijesti objašnjava da je socijalno ugrožena porodica koja je naselila imanje u Dabovićima 2018. došla upravo na insistiranje Marušića.

"Devetočlana porodica se uselila u kuću u Dabovićima. Porodicu smo obilazili i vise nego što je uobičajeno u skladu sa zakonom, ukazivali na određene probleme kao što su higijena i održavanje objekata u kojima su živjeli, kao i imanja u cjelini", kazala je Luketić.

Luketić napominje i da je Marušić finansijski pomagao porodicu koja je živjela na ovom imanju, kao i da je nakon odluke Centra da ih iseli zbog njegovih zamjerki, molio da to ne rade, da bi djeca imala krov nad glavom. Optužuje da I da je, mimo njihovog znanja, sanirao štetu na tuđem imanju.

"To imanje je državno vlasništvo u skladu sa svim propisima. To što je gospodin Marušić i dalje imao zelju da upravlja nečim što je insistirao da pokloni, nećemo komentarisati, ali ćemo obavijestiti nadležne organe", kazala je ona.

Marušić, koji je inače bolestan čovjek u godinama, uvjeren je da će dočekati da sudskim putem povrati imanje, koje sad namjerava da pokloni unuku. Iz Centra za socijalni rad Danilovgrad ga podsjećaju da je imanje poklonio samo svojom voljom, te da će sud odlučiti čije će biti.

Bonus video: