Apelacioni sud u ponedjeljak razmatra žalbe na presudu u slučaju "državni udar"?

U Apelacionom sudu Crne Gore za sjutra je zakazana sjednica vijeća na kojoj je planirano da se raspravlja o žalbama Specijalnog tužilaštva, optuženih i njihovih advokata na prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici u slučaju “državni udar”

15242 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud Crne Gore sjutra bi trebalo da razmatra žalbe na presudu u slučaju "državni udar" u kojem su lideri Demokratskog fronta (DF) - Andrija Mandić i Milan Knežević, te grupa srbijanskih i ruskih državljana osuđeni na skoro 70 godina zatvora zbog navodnog pokušaja puča na dan prošlih parlamentarnih izbora 2016. godine. Viši sud je prvostepenu presudu donio 9. maja prošle godine, a proces pred Apelacionim sudom je odlagan zbog epidemije koronavirusa.

U Apelacionom sudu Crne Gore za sjutra je zakazana sjednica vijeća na kojoj je planirano da se raspravlja o žalbama Specijalnog tužilaštva, optuženih i njihovih advokata na prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici u slučaju “državni udar”.

Sjednica je, podsjetimo, trebalo da bude održana početkom jula, ali je odložena zbog nedolaska branilaca okrivljenih iz Srbije, koji zbog situacije sa koronavirusom, nijesu mogli doći na tada zakazano ročište.

Prema prvostepenoj presudi koju je Viši sud donio još 9. maja prošle godine, optuženi Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se da su tokom 2016. u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, te otme ili ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma Šišmakov je osuđen na 15 godina zatvora, a Popov na 12. Zbog navodnog članstva u ovoj organizaciji lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.

Državljanin Srbije i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić dobio je osam godina, a još dvojica državljana Srbije Predrag Bogićević i Nemanja Ristić po sedam. Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, ali je u međuvremenu pobjegla u ambasadu Srbije u Podgorici gdje se krije već godinama. Dragan Maksić dobio je godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po a Kristina Hristić uslovno na dvije godine.

Suđenje u ovom slučaju direktno je prenošeno preko televizije a obilježio ga je svjedok – saradnik Saša Sinđelić koji je optužio okrivljene za učešće u pokušaju puča što je prelomno uticalo na sud da ih osudi. Sinđelić je kasnije u više navrata mijenjao svoju priču u gostovanjima na televiziji i raznim snimcima koji su objavljeni na internetu ali to nije uticalo na konačnu presudu.

Bonus video: