U doba pandemije koronavirusa kultura kao da je zaboravljena

Kada je riječ o pozorištu, sagovornici ističu da ništa ne može zamijeniti odnos publike i glumaca

4741 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa konferencije FIAT-a "Slobodna zona", Foto: Printscreen YouTube
Detalj sa konferencije FIAT-a "Slobodna zona", Foto: Printscreen YouTube

Pandemija virusa korona promijenila je našu svakodnevicu iz temelja, nagli udarac zadobila je kulturna industrija. No, kako navode direktori prepoznatljivih festivala sa dugom tradcijom, kultura kao da je zaboravljena.

"Ovdje smo prisustvovali jednoj lijenosti institucija kulture i prosto činjenica da smo postali korona free destinacija, da je dozvoljen rad pozorišta, a da su ona proglasila godišnji odmor, možda na nekom dubljem planu govori o stanju i odnosu prema kulturi. Čini se da smo zaboravili šta je kultura. Umjetnost mora da bude kritičlna, umjetnik je dobar ako gaji bunt, a država je dobra ako njeguje taj bunt, a ne sve ono što je bogougodno i što je pitanje poslušnosti", kazala je Ana Vukotić, ispred Festivala Internacionalnog Alternativnog Teatra (FIAT).

Ratimir Martinović, ispred organizacije KotorArt "Brankovi Dani muzike" dodao je da je fascinantna druga okolnost.

"A to je činjenica da niko od čelnika institucija kulture se nije oglaiso, Crna Gora kao i ostatak svijeta živi šest mjeseci korona vremena i već u prvim danima vi ste znali kako da se krećete po ulici, po bankama, ali ne znate kako da se krećete u pozorištu, ne znate kako da se krećete po koncertnim salama", kazao je Martinović.

A dok iz Ministartva kulture navode da su reagovali na vrijeme, umjetnici nijesu saglasni.

"Mislim da smo mogli uraditi ono što smo u datuim okolnostima mogli. U prvom talasu Ministarstvo kulture je urgentno imalo jedan javni konkurs namijenjen umjetnicima, nezaposlenim, samostalnim, i određenom broju institucija koje su zbog rizika morali da obustave svoj rad", kazala je Dragica Milić iz Ministarstva kulture.

Ana Vukotić je istakla da nas mnogo nas košta što smo zaboravili kulturu i obrazovanje.

"Upravo u samom tretmanu tu smo gdje jesmo. Zato se čini posljednjih dana, nezavisno od nacionalnih ubjeđenja, to su jako retrogradne stavri, da smo ulagali više u obrazovanje i kulturu i da građani mogu da žive pristojno, i da imaju minimum hiljadu eura u džepu, mislim da ne bismo živjeli nacionalnu histeriju 2020. godine", kazala je Vukotić.

"Mislim da smo morali i da vodimo računa o kulturi više svih ovih godina, ne samo ovo. Mi kao mala zemlja imamo problem da budemo vidljivi u širem globalnom kontekstu, tako da kultura nas čini jedinstvenim i taj prostor koji dobijemo moramo znati da iskoristimo bolje i jače", dodao je Ivan Radojičić iz Festivala uličnih svirača.

No, iako su ustanove i organizacije zatvorile svoja vrata, publika nije ostala uskraćena za kulturu. Pregršt sadržaja započelo je svoj virtuelni život.

Međutim, kada je riječ o pozorištu, sagovornici ističu da ništa ne može zamijeniti odnos publike i glumaca.

Kultura će preživjeti, jedino ako se svi aktivno angažuju, jedan je od zaključaka konferencije FIAT "Slobodna zona" - Festivali u doba korone, koja je tematski nastavak konferencije održane u Kotoru prošlog mjeseca, u okviru Don Brankovih Dana muzike.

Bonus video: