Veći broj vrtića nije u mogućnosti da ispoštuje preporuke IJZ-a, fakulteti u različitim modelima nastave

Pomoćnica ministra prosvjete, Mubera Kurpejović gostujući u jutarnjem programu rekla je da se mora napraviti kvalitetni akcioni planove i ankete, pa da vidimo hoće li biti potrebe za dodatnim prostorima

7418 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Gostujući u „ Bojama jutra“ na TV Vijesti predsjednica Aktiva direktora predškolskih ustanova Senka Vuksanović rekla je da veći broj predškolskih ustanova „Ljubice Popović“ i „Đina Vrbica“ nije u mogućnosti da ispoštuje preporuke Instituta za javno zdravlje.

„Jedan broj predškolskih ustanova ima mogućnost da ispoštuje pravila i to su predškolske ustanove koje imaju manji broj djece. Sa većim brojem djece biće problema“, istakla je Vuksanović.

Vuksanović smatra da paravan izemeđu svakog djeteta nije moguć.

„To u ovim uslovima nije moguće. Dijete od dvije godine ne možete zatvoriti u jednom prostoru. Prostorije se moraju adaptirati u ovih deset dana“, naglasila je Vuksanović, te dodala da rade na akcionom planu, da će obaviti ankete sa roditeljima o tome koliko su roditelji spremni da pošalju dijete u vrtić s obzirom na epidemiološku situaciju.

Predsjednica Aktiva je rekla da se raduju početku vrtića i susretu sa djecom, i naglašava da saradnja sa roditeljima u ovom trenutku treba da bude besprekorna.

„Svi roditelji koji su upisali djecu u vrtić, oni koji rade i koji ne rade mogu da dovedu djecu u vrtić. Najveća odgovornost je na direktorima. Koristićemo lijepo vrijeme za boravak napolju“, rekla je Vuksanović.

Pomoćnica ministra prosvjete, Mubera Kurpejović gostujući u jutarnjem programu rekla je da se mora napraviti kvalitetni akcioni planove i ankete, pa da vidimo hoće li biti potrebe za dodatnim prostorima.

„Obezbjediće se beskontaktni toplomjeri. Važna je uloga roditelja i odgovornost direktora“, istakla je Kurpejović.

Kurpejović je dodala da Univerzitet Crne Gore počinje 28. septembra, a Univeritet Donja Gorica 1. Oktobra, kao i da će se i dalje poštovati preporuke Instituta , nošenje maski, fizička distanca, biće obezbjeđena dezinfekciona sredstva.

„Imaćemo različite modele u zavisnosti od studijskog programa. Biće online nastava, praktična nastava se mora obezbjediti“, rekla je Kurpejović.

Pomoćnica ministra prosvjete je rekla da studentski domovi rade od kraja avgusta, da su do sada na kvalitetan način odgovorile izazovu, te da su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: