Da učitelji i nastavnici ne daju zadatke koje djeca ne mogu samostalno uraditi

Nastavnica fizike Gordana Beba Ćetković rekla je da su djeca u prethodnom periodu dosta izgubila

4433 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Povodom predstojećeg početka nove školske godine gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti učiteljica OŠ „Radojica Perović“ Anuška Bošković i nastavnica fizike OŠ „Oktoih“ Gordana Beba Ćetković roditeljima i učenicima dale su niz preporuka i savjeta.

„Prvo o čemu roditelji treba da pričaju sa djecom je da će se sresti sa novom organizacijom nastave, d a će biti drugačije nego do sada. Treba im pričati o pravilima ponašanja koje moraju poštovati, obavezi distance, nošenju maski, uvažavanje jedni drugih, negrupisanja u velike grupe, nedodirivanju rukohvata, kvaka, lica, očiju, izbjegavanja odlazaka u toalet bez prijeke potrebe. Da se pripreme i prihvate situaciju“, rekla je učiteljica Bošković.

Učiteljica Bošković je naglasila da roditelji treba da ostave po strani svoje strahove i stresove, možda i nezadovoljstva organizacijom nastave, kako bi djeca sve lakše prihvatila i zadovoljno krenuli u školu.

„Treba praviti rutinu djeci. Rano buđenje, ran odlazak u krevet, obavezna neka kućna obaveza i ponavljanje stvari koje su se radili u prethodnoj godini“, rekla je učiteljica.

Učiteljica je imala i apel na učitelje i nastavnike.

„Molim kolege da imaju sluha za roditelje. Roditelji imaju po dvoje troje, četvoro, petoro djece da razmišljamo o obavezama, da li su ta djeca u prvoj smjeni, da li je neko online ili ide fizički u školu i da ne postavljemo pred djecom zadatke koji ne mogu samostalno da urade“, istakla je Bošković.

Nastavnica fizike Gordana Beba Ćetković rekla je da su djeca u prethodnom periodu dosta izgubila.

„Gradivo se mora obnavljati. Izgubili su rutinu, radne navike. Moramo da se snalazimo u svim situacijama. Obuka za novu platformu Microsoft teams za starije razrede je u toku. Vizuelni kontakt je vrlo važan, pa neka je on i preko ekrana“, rekla je nastavnica Ćetković.

Ćetković je rekla da će nastavnik djecu uvoditi u fiziku i hemiju tako što će ih podsjećati šta su radili kod učitelja, obnavljanjem prirode i društva i shvatiće da to nije nešto novo, već nešto šta će dublje da istražuju.

„U četvrtom tromjesečju za prethodne sedmake je bila odlična situacija gdje su se pokazali u eskperemantalnom radu. Ne možete zamisliti koliko kreativnih rješenja i ideja su djeca imala, eto nisu radile knjižare. Mala kućna labaratorija, kuhinja je pravo mjesto za istraživanje. Nikad ne znamo hoće li se u maloj labaroriji roditi velike ideje“, naglasila je nastavnica.

Nastavnica poručuje da su fizika i hemija prelijepe nauke, te da učenici nemaju čega da se plaše.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: