PRODUŽETAK ŠKOLSKE GODINE, SKRAĆENJE RASPUSTA, RADNE SUBOTE...

Mihailović: Roditelji ogorčeni zbog nove odluke Ministarstva prosvjete

Mihailović je istakla da ne zna zašto se odložila školska godina mjesec dana

20087 pregleda 147 reakcija 14 komentar(a)
Mihailović, Foto: Printscreen YouTube
Mihailović, Foto: Printscreen YouTube

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović rekla je da su roditelji ogorčeni zbog nove odluke Ministarstva prosvjete o produžetku školske godine, skraćenju raspusta i radnih subota.

„Negativne su reakcije najvećeg broja roditelja“, rekla je Mihailović, koja smatra da je ovo signal da kažemo šta nije dobro i šta treba promijeniti i da svi možemo da ponudimo rješenja koja su primjenjiva.

Mihailović je istakla da ne zna zašto se odložila školska godina mjesec dana.

„Lijepo bi bilo da Crna Gora smisli neke sjajne modele. Trebalo bi da sagledamo kako rade drugi, ako ikako može sa manje nelogičnosti. Trenutno postoje druga iskustva koje bi trebalo primijeniti“, rekla je Mihailović.

Mihailović je napomenula da je puno djece koja nemaju pristup internetu i telefonima, te da ne bi smjelo da dođe do diskriminacije, već da svi imaju jednak pristup obrazovanju.

Takođe, Mihailović se pita ko će obezbijediti maske djeci iz ekonomsko socijalno ugroženih porodica. „Tu mjeru treba konkretno promijeniti“, rekla je Mihailović.

S obzirom na to iz Udruženja Roditelji već 20 dana traže od nadležnih institucija, NKT-a, Ministarstva ekonomije, Ministarstva prosvjete da u što kraćem roku donese naredbu kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece do 11 godina starosti, Mihailović kaže da još uvijek nemaju nikakvih reakcija.

„Ukazivali smo na vrijeme. Zovemo, kontaktiramo, Pisali smo NKT-u, predsjedniku NKT-a. Ministarstvo prosvjete je odgovorilo da nije nadležno za te odgovore, pisali smo premijeru. Još se niko nije oglasio“, istakla je Mihailović i dodala da bi red bio da neko odgovori.

Dodala je da roditelje niko ne pita kako se snalaze. „Šta ćemo sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju. Moraće da budu sa djecom kod kuće i da rade sa njima.“, istakla je Mihailović.

Komentarišući odluku predškolske ustanove „Đina Vrbica“ da od 1. oktobra podgorička predškolska jedinica Bubamara II prestaje sa radom i da roditelji moraju da upišu djecu u druge vrtiće, Mihailović je rekla da to nije iznenađenje.

"Ako roditelji krenu da se žale, oni ne žele da ih čuju, čak i ako žele da ih čuju, znaju da budu neprijatni. Ne može te vi da kažete nekom 9. septembra da vodite dijete na Zabjelo. Neracionalno rješenje. Niti sagledava potrebe roditelja i to vrijeđa roditelje“, naglasila je Mihailović.

Opširnije u gostovanju:

Preporučujemo za Vas